Een gestructureerd landschap

De ICT-organisatie van de Belastingdienst werkt dagelijks op enorme schaal aan informatievoorzieningen voor alle Nederlanders. Dankzij onze ICT-architectuur kunnen we alle informatie rondom de verschillende systemen en applicaties inzichtelijk maken en structureren, waardoor we regels en standaarden kunnen ontwikkelen. De architectuur zorgt daarmee voor een beter inzicht in de samenhang van de bedrijfsstrategie, informatievoorziening en ICT van de Belastingdienst.

Efficiënte en generieke oplossingen

Als ICT-architect ontwikkel en onderhoud je allerlei systemen die ervoor moeten zorgen dat de miljoenen mensen in ons land zo optimaal mogelijk bediend kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de btw-aangifte of het op naam zetten van een motorrijtuig. We denken ook in een vroeg stadium mee over de beste oplossingen voor de verschillende businessonderdelen van de Belastingdienst, zoals de FIOD. Daarbij zoeken we altijd naar de meest efficiënte oplossing en zorgen ervoor dat die ook generiek is. Dat wil zeggen: niet enkel relevant voor één klant, maar toepasbaar op alle businessonderdelen. Een systeem is dan immers een stuk makkelijker te onderhouden.

Blijven innoveren

Als architect werk je niet binnen één domein maar zijn je werkzaamheden het fundament van de gehele Belastingdienst. Het is belangrijk om jezelf als architect altijd af te vragen of de klantoplossing wel in het landschap past. Is dat niet het geval, dan ga je op zoek naar een geschikter alternatief. Werken als ICT-architect is resultaatgericht en innovatief. Wij als Belastingdienst willen blijven innoveren, want zonder innovatie beperken we de functionaliteit van onze applicaties.

Blijven luisteren

Innoveren betekent dat je invulling moet geven aan veranderende behoeften. Dat is een doorlopend proces. Zo is de Belastingdienst bijvoorbeeld bezig met een groot overheidsbreed project dat ervoor moet zorgen dat iedereen zelf de keuze heeft om berichten op papier of digitaal te ontvangen, zodat die berichten niet meer dubbel verstuurd hoeven te worden (ook wel de KEBV; Keuzeregeling Elektronisch Berichtenverkeer). Als architect moeten we dus alle archieven op zo’n manier toegankelijk maken dat iedere Nederlander erbij kan. Dat zal binnen een paar jaar moeten leiden tot een volledig digitale overheid.

Verhalen van onze mensen

Ontdek wat jij kan doen

Binnen het subexpertise architectuur bieden we op innovatieve wijze functionele oplossingen voor allerlei vraagstukken. Wil jij meedenken over manieren waarop we het Nederlanders zo makkelijk mogelijk kunnen maken? En ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden binnen het vakgebied? Bekijk snel onze vacatures en ontdek wat jij kan doen.

Actuele vacatures