5 vragen aan...

Hoe ben je bij de Belastingdienst terecht gekomen?

Ik werkte bij een detacheringsbureau en de Belastingdienst kwam als project voorbij. Na een half jaartje detachering kon ik een contract tekenen bij de Belastingdienst en dat heb ik direct gedaan.

Je wilde graag voor Nederland werken?

Nou, het is zeker leuk dat je een bijdrage levert aan ons land. Maar wat voor mij de doorslag gaf, was de sfeer op mijn afdeling, mijn collega’s en vooral het werk dat ik doe. Ik had al snel het gevoel de jackpot in handen te hebben.

De sfeer bij IV-Accent, een onderdeel van de Belastingdienst waar vernieuwende IT wordt gebouwd, voelt zoals ik me een start-up voorstel: overzichtelijk, Agile en met veel vrijheid en flexibiliteit, maar dan wel bij een grote organisatie met daarbij behorende mogelijkheden. Mijn collega’s, velen externen, zijn écht goed in hun werk en mijn baan is heel erg gevarieerd.

Wat maakt jouw baan zo gevarieerd?

Een simpel voorbeeld. De mensen die de niet-betaalde Belasting bij het midden- en kleinbedrijf innen, moesten daarvoor in meerdere systemen dezelfde zoekopdracht uitvoeren. Nu is het zo dat ze vanuit ons systeem zonder nieuwe zoekopdracht in de andere systemen direct alle relevante informatie kunnen zien. Om dit voorelkaar te krijgen voer ik gesprekken met de eindgebruiker- waar zit precies de behoefte?-, managers en de bouwers van onze software. Het is dus een hele communicatieve baan, je bent bezig met de techniek én je moet de processen goed doorgronden. Die combinatie is perfect voor mij.

Moest je dat allemaal zelf ontdekken?

Een belangrijk thema is het delen van kennis. We hebben iedere maand ‘zeekpkistsessies’ waarbij je collega’s uit andere teams vertelt waar je mee bezig bent. Mijn collega’s van Interactie bouwen nu een centraal portaal voor burgers en bedrijven. Een jaar geleden was dat nog een pril plan, tijdens de laatste kennisdeling stond er een goede generieke oplossing. We bouwen straks niet voor iedere behoefte iets nieuws, er is aandacht besteed aan een portaal dat mee kan groeien met de tijd. Het is erg leerzaam om hier ook wat van mee te krijgen.

En we werken volgens de Agile/Scrum principes. Naast business analist ben ik ook scrummaster, nog iets dat m’n werk afwisselend maakt. Maar dat moet wel bij je passen.

Hoe zie je de toekomst?

Ik volg nu een training om mijn eigen ontwikkeling naar een nog hoger plan te kunnen trekken. Ik neem bijvoorbeeld door mijn eigen enthousiasme wel eens te vaak het eigenaarschap op me door uitspraken als ‘Ik zie deze oplossing’ in plaats van ‘Wat stel jij voor?’ Mede daardoor is een wat langere werkweek voor mij is geen uitzondering. Door mezelf te blijven ontwikkelen, kan ik bijvoorbeeld nu al veel beter gedeeld eigenaarschap creëren binnen het team. Ik vind het fijn dat de Belastingdienst zoveel mogelijkheden biedt om jezelf te blijven ontwikkelen.