BD Kenniscafé ICT
legacy en innovatie

Meld je aan voor dit evenement

BD Kenniscafé ICT legacy en innovatie

Legacy en innovatie;
hoe gaat de Belastingdienst daarmee om?

De Belastingdienst heeft een lange geschiedenis in de automatisering. In 1949 verstuurden wij al de eerste aanslagbiljetten die met ponskaartmachines werden gemaakt. Na de mechanisering – die het handwerk verving – kwam de automatisering: apparaten die konden rekenen. Onze ICT-structuur heeft in de loop van de jaren dus al heel veel veranderingen en upgrades ondergaan. Dit zorgt logischerwijs voor complexe uitdagingen op het gebied van legacy en een doorlopende evaluatie van onze eigen processen. De Belastingdienst zoekt daarbij continue naar toekomstbestendige, robuuste oplossingen. 

Tijdens een avondvullend programma nemen we je graag mee in de keuzes die de Belastingdienst de afgelopen jaren heeft gemaakt en wat we in de toekomst willen gaan doen. 

Aanmelden kan tot 22 september, dus meld je snel aan!

Programma

18:00 uur

Opening en walking dinner

Onder het genot van een drankje en een hapje kan je in gesprek met onze collega's. Elke tafel heeft een onderwerp, schuif aan om meer te weten te komen over de ontwikkelingen en expertises binnen of buiten jouw vakgebied. Niet bij iedereen kunnen aansluiten? Geen probleem! Tussen de breakoutsessies verzorgen we nog een ronde en na de tweede breakoutsessie is er een mogelijkheid om aan te schuiven bij 1 van de experttafels.

18:45 uur

Legacy en innovatie

Directeur Jan Polkerman zal een korte introductie geven over het onderwerp legacy en innovatie bij de Belastingdienst.

19:05 uur

Ronde 1: keuze uit 1 van de onderstaande breakoutsessies


Uitfasering AIX

Sprekers: Sandra le Loux en Koen Lucassen
Het AIX platform wordt door de Belastingdienst beschouwd als legacy. Tijdens deze sessie geven we je een inkijk in het uitfaseren van het platform en wat dat met zich meebrengt. Denk hierbij aan techniek, personeel, organisatie en afhankelijkheden tussen de genoemde onderwerpen.

Innoverend vernieuwen naar de Digital enterprise, met de motor aan

Spreker: Michel ter Horst
Met de komst van DWB, de Digitale Werkruimte Belastingdienst, is het vanaf 2014 mogelijk geworden om overal en altijd te kunnen werken. Daarbij kijken we naar de marktveranderingen zoals cloud, een grote diversiteit en snelheid van de verandering, de veranderingen binnen de Belastingdienst, maar ook binnen de Rijksoverheid, de enorme diversiteit aan klanten en klantvragen en de visie om over te gaan naar een Digitale Hub. We nemen jullie mee in deze reis en delen beelden over hoe de volgende generatie EUS/DWB diensten eruit komen te zien en hoe we daar komen. Dat is namelijk een wezenlijk stuk van het succes, omdat we zowel te maken hebben met traditioneel werken, met traditionele applicaties, alsook alle vernieuwende vormen van werk, met vernieuwende applicaties en allerlei typen werknemers. We zijn onderweg naar een nieuwe generatie diensten met als doel dat je kunt werken zoals jij wilt, passend bij jou en je werk.

Van Waterval naar Agile

Spreker: Mark Braam
Innovatie vraagt om snelheid, beweeglijkheid en aanpassingsvermogen. Het vraagt om flexibiliteit, zodat we om kunnen gaan met onzekerheid over het eindresultaat. Allemaal aspecten waar Agile antwoord op probeert te geven. Deze presentatie gaat over de ervaringen die we hebben opgedaan met het werken volgens Agile principes, op grote schaal, met SAFe en SCRUM.

Een door innovatie gedreven veilige omgeving voor de opsporing

Spreker: Bart Korsten
Het Forensisch Domein is een omgeving waarbinnen alle werkprocessen van de opsporing veilig kunnen samenwerken. Centraal in het systeem staat het platform voor computer forensics waar petabytes aan data geanalyseerd worden. De uitdaging van het team is om de omgeving zodanig in te richten, zodat er snel ingespeeld kan worden op nieuwe ontwikkelingen om strafbare feiten te ontdekken.

Belastingdienst Generiek Portaal: de toekomstige opvolger van de huidige websites en de "mijn" omgevingen

Spreker: Delius Pit
Wat is het Generiek Portaal? Waarom een Generiek Portaal? Wat gaan burgers en het bedrijfsleven daarvan merken? Welke technologieën en hulpmiddelen gebruiken we? Hoe integreren we het portaal met de Belastingdienst IT? Hoe helpt het portaal bij het vernieuwen van legacy systemen? Vragen waarover we enkele tipjes van de sluier gaan oplichten. 

Waarom íeder IT-team Artificial Intelligence zou moeten gebruiken

Sprekers: Erik Kneppers en Jeroen Ewes
Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) zal voor velen klinken als nieuwe technologie of als buzzwords. Niet terecht, het vakgebied is meer dan een halve eeuw oud en al decennia zijn er volwassen technieken en tools beschikbaar om ML toe te passen.Wat wél nieuw is, is dat deze technieken en tools voor een steeds grotere groep te gebruiken is. Door 'Commoditization' en 'Democratization' van Machine Learning / AI-tooling valt deze technologie niet meer binnen het domein van statistici en wiskundigen, maar binnen dat van business users en software-engineers. Ook binnen de Belastingdienst zullen we deze verschuiving gaan zien. Hoe kunnen de huidige (gecentraliseerde) teams rondom AI/ML/Data-analyse daarbij ondersteunen?

19:45 uur

Break met hapje en drankje

20:15 uur

Ronde 2: breakoutsessies

Tijdens deze ronde komen dezelfde onderwerpen als bij de eerste ronde aan bod. Kies tijdens het aanmelden bij ronde 2 welke breakoutsessie je nog meer wil bijwonen. 

21:00 uur

Experttafels met afsluitende borrel

Tijdens deze afsluitende sessie schuif je aan bij 1 van de experts van de Belastingdienst om in gesprek te gaan. 

Meld je aan voor dit evenement

Wil je jezelf uitschrijven voor dit evenement?
Schrijf je uit.