Christel Sigtermans

Projectleider

Een portretfoto van Christel Sigtermans

"Na mijn studie fiscale economie begon ik hier als klantmanager. Al snel werd ik kantoortoetser, waarbij je aangiften van bedrijven controleert. Ik heb daarnaast nog fiscale vakken gegeven aan nieuwe medewerkers. Na het volgen van een interne cursus heb ik inmiddels ook de rol van projectleider. Ik ben daarvoor een jaar vrijgemaakt van mijn werkzaamheden en heb een landelijk project meegedraaid, om te ervaren wat werken als projectleider precies inhoudt. Er kan hier heel veel, en als je een kans ziet krijg je ook de mogelijkheid om die te pakken.

Binnen de Belastingdienst willen we toe naar een situatie van actueel toezicht. In Breda zijn we bijvoorbeeld gestart met het project 'Ruimte voor ruimte'. Dit is een regeling met betrekking tot landbouwgrond, waar boeren gebruik van kunnen maken. Zulke regelingen kunnen fiscale gevolgen hebben, maar onze ervaring leert dat dit niet altijd juist in de aangiften wordt verwerkt. Dus zorgen wij voor tijdige voorlichting. Zo hebben wij achteraf minder werk, en hoeft een ondernemer geen tijd te steken in het beantwoorden van vragen over wijzingen die jaren geleden hebben plaatsgevonden. Door goede voorlichting vooraf zorgen we ervoor dat we achteraf minder werk te doen hebben.

Het managen van projecten vind ik een erg leuk hoofdstuk in mijn carrière hier. Zowel mijn fiscaaltechnische als organisatorische kennis komen daarbij van pas. Als een team met collega's vastloopt, bijvoorbeeld omdat ze niet de juiste gegevens kunnen achterhalen, beleg ik een brainstormsessie met medewerkers die hen wellicht verder kunnen helpen. Er is heel veel kennis aanwezig in deze organisatie, zodat je niet steeds het wiel zelf opnieuw hoeft uit te vinden.

De compliance gedachte van de Belastingdienst vind ik een goede zaak. Van controleur achteraf willen we transformeren naar een voorlichter vooraf. We gaan in gesprek met adviseurs en belastingplichtigen en willen makkelijker te benaderen zijn. Het is misschien een cliché, maar ik heb echt het idee dat we daarmee de kloof tussen Belastingdienst en burger dichten. En ik ben trots dat ik daaraan kan bijdragen."