Dana Martic

Medewerker Toezicht

Een portretfoto van Dana Martic

"In 2011 studeerde ik af in Tilburg, een master Fiscaal Recht. Toen vond ik de Belastingdienst als werkgever al interessant, maar er waren op dat moment geen vacatures. Dus ging ik me op de ‘andere kant’ oriënteren; de commerciële kantoren. Omdat ik bij een van de grote kantoren al had stagegelopen en daar óók een baan kreeg aangeboden, ben ik daar van start gegaan. Ik kwam in de internationale adviespraktijk voor ondernemingen in een functie die in lijn lag met mijn internationale specialisatie.

Het was een leuke en leerzame tijd, maar toen de Belastingdienst in 2012 weer vacatures had, kreeg mijn ‘inhoudelijke ik’ toch weer kriebels. Ik solliciteerde bij Particulieren, Dienstverlening en Bezwaar (PDB) op de functie van medewerker Toezicht en werd aangenomen. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van die stap. Niets ten nadele van commerciële kantoren, maar bij de Belastingdienst is er gewoon meer ruimte en tijd voor inhoudelijke oplossingen."

Als jonge fiscalist kun je je hier in de breedte of juist in de diepte ontwikkelen.

"Medewerker Toezicht is een hele brede functie; je kunt zelf aangeven waar je je op wilt toeleggen. De teams zijn ingedeeld op basis van belastingmiddelen of op basis van doelgroepen zoals bijvoorbeeld echtscheidingen, fraude of buitenlands inkomen & vermogen. De Belastingdienst streeft ernaar je capaciteiten zoveel mogelijk te matchen met je functie; in mijn geval was het logisch dat ik in het team Buitenland kwam te werken.

Inmiddels ben ik twee jaar in deze functie werkzaam, maar het voelt alsof ik drie verschillende functies heb gehad. Van vooral aangiften controleren en aanslagen opleggen, zijn mijn werkzaamheden in de loop der tijd uitgegroeid naar onder meer handhaving en vooroverleg vooraf en het fungeren als een vraagbaak op het gebied van buitenland problematiek. Dat is het leuke aan werken bij de Belastingdienst; de ruimte om je functie te verbreden als je dat wilt.

Het streven van de Belastingdienst is mensen steeds meer zelfredzaam en compliant te maken. We willen steeds minder corrigeren en steeds meer vooraf de aangifte invullen. Dat is een heel proces waarbij meer komt kijken dan alleen een aangifte controleren.

Ik heb bijvoorbeeld ook regelmatig te maken met mijn collega’s van MKB. Loop ik een dagje mee, dat is heel laagdrempelig hier. Daardoor is het makkelijker om van elkaar te leren, maar ook om te kijken hoe het er bij de andere teams aan toegaat.

PDB is een echte leerschool voor de jonge fiscalist of accountant: je wordt goed begeleid door ervaren medewerkers en als je presteert krijg je snel meer verantwoordelijkheid. Het is ook een hele stevige basis om door te stromen naar de complexere fiscale materie of naar andere directies zoals bijvoorbeeld MKB of Grote Ondernemingen.

Wellicht is fiscale wetgeving later ook iets voor mij. Ach, ik zie wel wat er op mijn pad komt. Er zijn zoveel functies binnen de Belastingdienst; je kunt hier het gevoel hebben steeds bij een nieuwe werkgever te starten zonder dat je van werkgever hoeft te veranderen."