Datafundamenten & Analytics

Het werkveld van Datafundamenten en Analytics binnen de Belastingdienst is groot. Sommige specialisten met deze achtergrond werken bijvoorbeeld bij de Douane of de FIOD, maar de meeste werken bij het organisatieonderdeel Datafundamenten & Analytics (DF&A). DF&A is de grootste en meest dynamische data-omgeving binnen de Nederlandse overheid. Hieronder ontdek je aan de hand van het datalagenmodel wat DF&A allemaal doet.

Product

Als specialist kun je aan de slag met vijf onderdelen

De vragen die de regering of de interne Belastingdienstcollega's stellen, vormen de basis voor deze hoofdproducten. Deze zijn vaak complex en structureel, soms incidenteel, maar altijd interessant om in te duiken. Ook kun je je eigen creatieve ideeën toetsen in een 3-dagen-challenge, wat kan uitmonden in een of meerdere pilots die bij bewezen waarde worden omgezet naar een product. Zo kan het zijn dat je uiteindelijk werkt aan meer dan één van de hoofdproducten, waarbij je de vrijheid krijgt om aan te geven waar je voorkeur naar uitgaat.

 • Risicomodellen

 • Procesoptimalisaties

 • Maatwerkanalyses

 • Dynamisch monitoren

 • Informatiedashboards

Verhalen van onze mensen

Analytics

Hoeveel records denk jij dat onze grootste dataset bevat?

Onze grootste dataset bestaat uit meer dan 60 miljard records. Om zoveel data te kunnen doorzoeken, maken we gebruik van veel verschillende tools, zoals SAS (Grid, Data Integration Studio, Enterprise Guide en Visual Analytics), Python en R en een monsterkracht in de vorm van een Teradataserver voor data warehousing. Deze server draait in Apeldoorn.

Slimme modellen, technieken en analyses bedenken op de grootste datafundamenten van Nederland

In de analytics-laag van de analyticsomgeving werken onze Data scientists aan veel verschillende producten. Via pilots worden bepaalde producten beproefd en ontwikkeld binnen multidisciplinaire teams. Ook Functioneel beheerders sluiten hierbij aan om te zorgen voor een balans tussen innovatie en continuïteit. Want wat Data scientists ontwikkelen, moet ook voor langere tijd kunnen blijven draaien.

“Als teamleider motiveer ik en help ik mensen in hun ontwikkeling.”

Informatie

Veel data geeft dikwijls veel informatie, maar hoe kun je dat bruikbaar maken?

...Met brainpower. Computers zijn sterk en kunnen slimme dingen doen, maar het zijn nog steeds de hersenen van onze specialisten die de oplossingen voor diverse vraagstukken bedenken. Hoeveel specialisten denk je dat er momenteel werkzaam zijn binnen het organisatieonderdeel DF&A?

Medewerkers met een data en analyse-achtergrond werken verspreid door heel de Belastingdienst, maar de meeste zitten bij DF&A. Dit onderdeel wil de komende tijd uitgroeien tot ongeveer 250 specialisten. Het huidige team (150+) bestaat voornamelijk uit Data scientists, maar ook Analytical programmers, Data-analisten, Front-end developers, Functioneel beheerders en Projectleiders. Wie weet werk jij binnenkort ook bij DF&A of ergens anders binnen de Belastingdienst!

De informatie waarmee onze Data scientists werken, is opgeslagen in een of meerdere datafundamenten en al een aantal keer opgewerkt voordat zij ermee aan de slag gaan. Dit zorgt ervoor dat Data scientists hun werk efficiënter kunnen doen en de meeste tijd kunnen besteden aan query's en denkwerk. De data worden in deze fase bijvoorbeeld ook gepseudonimiseerd. Dit betekent dat de informatie wel bruikbaar is, maar niet bekend is over welke personen het gaat.

De data worden verwerkt tot datafundamenten (dataprep), die zorgen voor stabiele, betrouwbare, up-to-date data voor de ontwikkeling van producten.

Gegevens

Niet alleen werk voor Data scientists, maar ook voor Functioneel beheerders

Om al onze producten zo efficiënt en foutloos mogelijk te laten draaien, zijn we ook altijd op zoek naar Functioneel beheerders. En dan met name specialisten die het leuk vinden om binnen een dynamische omgeving te werken. Want nog regelmatig past DF&A haar werkwijze aan om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Deze dynamiek brengt uiteraard ook uitdagingen mee voor functioneel beheer en de manier waarop functioneel beheerders en ontwikkelaars met elkaar samenwerken. Iets voor jou? Bekijk de vacatures hieronder.

Over hoeveel AMP's (Access Module Processor) denk je dat onze Teradataserver (data warehousing server) beschikt?

Onze Teradataserver in Apeldoorn draait op 156 AMP's.

Over hoeveel data beschikt DF&A ongeveer?

DF&A beschikt ongeveer over 6 petabyte (6.000.000.000.000.000 bytes) aan data. Deze hoeveelheid groeit met de dag.

Brondata

U bevindt zich hier. Iedere Nederlander bevindt zich hier.

Bij de Belastingdienst is iedere Nederlander klant. Daardoor beschikken we over talloze gegevens uit verschillende bronnen. Denk aan zaken als inkomsten-, omzet- en motorrijtuigenbelasting, toeslagen en bankgegevens.

Meer verhalen

Systeem

De hardware en software waarmee de specialisten van DF&A werken, worden gefaciliteerd door de ICT-organisatie van de Belastingdienst (Informatievoorziening). De Functioneel beheerders zorgen ervoor dat de verschillende platforms van het systeem goed zijn geconfigureerd en goed met elkaar communiceren. Ze werken voornamelijk met Teradata, SAS (Grid, Data Integration Studio, Enterprise Guide en Visual Analytics), Python en R. Deze platforms hebben een ontwikkel-, acceptatie- en productieomgeving. Onze Functioneel beheerders controleren ook de toegang en rechten tot de verschillende omgevingen, want privacy en security hebben meer dan ooit onze aandacht. Dit merk je bijvoorbeeld aan de compartimentering en pseudonimisering van data, maar ook door privacy by design. Dit houdt in dat we al in de requirements- en ontwerpfase van een informatiesysteem rekening houden met privacy.

Kijk wat jij kan doen

Benieuwd naar jouw mogelijkheden binnen een van onze data teams? Bekijk snel onze verschillende data-vacatures en ontdek wat jij kan doen.

Heb je nog niet zoveel ervaring? Dan is een stage, traineeship of duaal traject misschien interessant voor jou. Of heb je een indicatie voor medewerker banenafspraak en wil graag een baan bij de Belastingdienst? Lees dan hier meer.

Actuele vacatures

 • BPM developer

  • Bachelor-hbo
  • 32-36 uur
  • Data en analyse
  • € 3.091,- / € 4.921,- bruto p.m.
  • Apeldoorn
   • Reageer t/m 2 april 2024
 • Coördinerend adviseur uitvoeringstoets

  • Master-doctoraal
  • 32-36 uur
  • Financieel/ economisch / Data en analyse / Fiscaal
  • € 4.758,- / € 7.094,- bruto p.m.
  • Den Haag
   • Reageer t/m 5 maart 2024
 • Machine Learning Engineer

  • Master-doctoraal
  • 32-36 uur
  • Data en analyse / Orde/ vrede/ veiligheid
  • € 4.278,- / € 6.320,- bruto p.m.
  • Amsterdam
   • Reageer t/m 10 maart 2024

Niet gevonden wat je zocht?