Kennismaken met de Douane

De opleiding start met de zogenoemde ‘onboarding’, waarin je gedurende vijf werkdagen kennismaakt met de Belastingdienst/Douane.

De opleiding bestaat uit een aantal onderdelen. In de eerste 4,5 maand krijg je vooral theorie die nodig is om je functie straks goed te kunnen uitoefenen: de wet luistert nu eenmaal nauw. Je krijgt les in het zogenoemde formeel douane recht (FDR). Je wordt buitengewoon opsporing ambtenaar en je leert daarom veel over strafrecht en strafvordering. Over (ingewikkelde) termen als daderschap en uitlokken. En over medeplichtigen en zogenoemde ‘doen plegers’. Én je leert hoe je een proces verbaal kunt opmaken.

Je gaat hiervoor dagelijks van 09.00 tot 16.00 uur ‘naar school’, waarna je nog ongeveer 2,5 uur per dag thuis moet studeren om je de stof eigen te maken en examen te kunnen doen. En als je dat examen niet in één keer haalt, krijg je twee herkansingen om te bewijzen dat je toch in staat bent om de opleiding succesvol af te ronden.

Na deze theorie ga je jezelf verder scholen in de praktijk, die afhankelijk is van het proces waarin je werkzaam gaat zijn: aangiftebehandeling, fysiek toezicht of klantmanagement. 

Het is dus inderdaad een pittige opleiding die je succesvol moet afronden om bij ons te mogen werken: een mooie werkgever die het verdient om trots op te zijn en volop kansen en mogelijkheden biedt om bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving en op groei en ontwikkeling van jezelf! Win-win dus!

Actuele vacatures

Niet gevonden wat je zocht?

Meld je aan voor de job alert