Ellen Govers

Vaktechnisch adviseur vennootschapsbelasting

Een portretfoto van Ellen Govers

"M’n opa's en m’n oma's waren ondernemers. M’n vader en moeder, m’n broers en zus, allemaal hebben ze gekozen voor het ondernemerschap. Dus lag het allesbehalve voor de hand dat ik, als enige van de familie, meteen na m’n middelbare school bij de Belastingdienst ging werken. Maar zo gek is dat niet als je er iets langer over nadenkt. Ik heb hier bij MKB juist alleen maar te maken met ondernemers. Ik voel me dan ook al jaren als een vis in het water. Weliswaar zit ik aan de andere kant van de tafel, maar door wat ik doe draag ik bij aan een rechtvaardige belastingheffing en dat is mede in het belang van een ondernemer.

 

Als kind uit een echte ondernemersfamilie ben ik hier helemaal op m’n plek.

Het leuke aan werken bij MKB is dat alle fiscale middelen hier samen komen: LH, IB, OB, VPB, schenk- en erfbelasting. Dat vereist integraal werken en denken, en omdat wij dat doen voor maar liefst 1,7 miljoen MKB ondernemingen uit verschillende branches, is het werk heel divers. Ook de ondernemingen waar je mee te maken hebt, zijn steeds verschillend. De ene dag zit je bij wijze van spreken bij een financieel directeur van een modeketen aan tafel, de dag erna buig je je over een eenmanszaak uit de kappersbranche.

Ik werk nu bijna 30 jaar bij de Belastingdienst, en de functies die ik heb gehad zijn te talrijk om op te noemen. Ik werkte onder andere als landelijk projectleider, waarin ik een aantal mooie projecten heb mogen begeleiden die soms tot nieuwe wetgeving hebben geleid.

Fiscale techniek vind ik leuk en interessant, evenals de organisatorische kant van het werk. Die beide aspecten komen mooi samen in mijn huidige functie als vaktechnisch adviseur vennootschapsbelasting. In deze rol ben ik medeverantwoordelijk voor het op peil houden van de vakkennis van collega's en het initiëren van vakgroep overleggen op het gebied van de vennootschapsbelasting.

In mijn werk streef ik ernaar om welwillende belastingplichtigen zo min mogelijk lastig te vallen en mee te denken als dat mogelijk is. Zo behandel ik regelmatig verzoeken om vooroverleg zodat we kunnen streven naar maatwerk. Dat streven naar compliance en rechtvaardigheid zit in me. Dat betekent overigens ook dat ik misbruik van fiscale regels aanpak. Zo heb ik regelmatig beroepsprocedures gevoerd om fiscale constructies te bestrijden.  

Mijn toekomst? Ik zie wel wat er op mijn pad komt, heb ik altijd gedaan. Het mooie aan de Belastingdienst is dat er zoveel functies, opleidingen en uitdagingen zijn, dat je echt alle kanten op kunt. In al die jaren heb ik in al mijn functies met heel veel plezier gewerkt en voordat dat minder kon worden, kwam er altijd een nieuwe uitdaging voorbij. Ik heb in ieder geval gemerkt dat ik als medewerker veel verantwoordelijkheid krijg en ook echt een verschil kan maken. Dat geeft me persoonlijk een goed gevoel."