24 uurs challenge van de FIOD

Pak jij de verdachte binnen 24 uur?

Als ik op een feestje over mijn werk vertel dan zeg ik ... niet veel. De meeste dingen die ik doe zijn ‘highly confidential’. Als senior Cybercrime Investigator bij de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) van de Belastingdienst onderzoek ik met mijn team hoe we criminelen met behulp van IT kunnen opsporen. We weten hoe je digitaal infiltreert, maar ook alles van witwassen via Bitcoin. Om criminelen te slim af te zijn, moeten we constant innoveren. Daarom organiseren we op 4 en 5 november een 24-uurs-challenge voor studenten en starters met een ict-of data science-achtergrond.

Het opsporen van cybercriminelen is een kat en muisspel dat 24 uur per dag wordt gespeeld. Die situatie bootsen we na voor studenten en starters tijdens de 24-uurs challenge ‘Volg de verdachte’ op een geheime locatie in het midden van het land. Een powernap nodig? Dat kan op een van de veldbedjes die we voor jullie klaarzetten. Als je uiteindelijk maar met een oplossing komt voor een van de twee opdrachten. De eerste opdracht is een capture the flag-opdracht waarin je aan de slag gaat met gefingeerde databestanden. De tweede opdracht is open. We laten je los op problemen die we de afgelopen tijd zijn tegengekomen tijdens ons opsporingswerk.

Bitcoin is oud

De student of starter met de beste oplossing mag een dag meekijken bij het echte werk van de FIOD. Daar zie je bijvoorbeeld dat we veel criminelen pakken die geld proberen wit te wassen via de handel in Bitcoins. Goed werk, maar wij kijken verder. Voor ons is Bitcoin alweer oud. We willen nu weten wat de impact van Ethereum en de ICO’s gaat worden. Ook onderzoeken we hoe we openbare bronnen zoals sociale media geautomatiseerd kunnen raadplegen voor het blootleggen van trends die ons helpen criminelen en fraudeurs in het vizier te krijgen.

Niet alleen IT-talent

De FIOD-teams die aan deze innovaties werken, bestaan uit allerlei specialisten, zoals IT’ers, data-analisten en back-end-developers. Maar ook talenten met een communicatieachtergrond en een sterk analytisch vermogen kunnen aan zo’n project een belangrijke bijdrage leveren. Een van deze multidisciplinaire teams is bezig met artificial intelligence. We ontwikkelen een digitale agent die in staat is zelf op zoek te gaan naar fraudeurs. Deze zelflerende robot meldt ons vervolgens waar we collega’s van de Belastingdienst, de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie en Europol op af moeten sturen.