Waar ligt jouw grens?

Op 29 maart 2019 is het zover. Waar al zo lang en door zo velen over wordt nagedacht en gesproken gaat dan echt gebeuren: Brexit. Op die vrijdag van het volgend jaar stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De Belastingdienst/Douane wil daar goed op voorbereid zijn, en is daarom nu al op zoek te gaan naar nieuwe collega’s. Voor de havens, de vliegvelden, én voor andere locaties in Nederland. Want de grens is allang niet meer de enige plaats waar wij onze werkzaamheden verrichten. Ga jij ons daarbij helpen?

Ben jij fit voor Brexit en krijg jij groen licht van én voor de Douane?

Dat staat of valt natuurlijk met een goede voorbereiding. Hieronder kun je daarover alles lezen. Jij wilt in aanmerking komen voor één van de functies bij de Belastingdienst/Douane en mogelijk voor een functie in het fysiek toezicht.

De vacaturetekst

Om daar kans op te maken, begin (óf begon) je natuurlijk al met het zorgvuldig lezen van de vacaturetekst. In die tekst is namelijk alles vermeld waaraan jouw sollicitatie moet voldoen. Zo vind je onder ‘Bijzonderheden’ heel veel wetenswaardigheden over werken bij de Belastingdienst/Douane en vind je onder ‘Functie-eisen’ de eisen die voor deze functie gelden.
In die functie-eisen kun je ook lezen over het stabiliteitsonderzoek én over de sportfitheidstest. Hoe je jezelf daar het beste op kunt voorbereiden, ligt misschien wat minder voor de hand daar lees je hieronder meer over.

Het stabiliteitsonderzoek en het beweging- en fitheidsonderzoek

 1. 0
 2. 1
 3. 2
Illustratie over dat douanewerk meer is dan koffers controleren

Het stabiliteitsonderzoek

Lees of je voldoet aan die eisen wordt onderzocht in het zogenaamde stabiliteitsonderzoek.

Lees het verhaal
Douanemedewerkers lopen door de gang.

Het beweging- en fitheidsonderzoek

In dit onderzoek staat ‘het jezelf laten zien’ centraal.

Lees het verhaal
Een risico analyst kijkt uit het raam en houdt toezicht op een luchthaven.

Aan het woord...

“Wil je kennisdelen? Leren en laten leren? Dan zit je als docent geweldbeheersing bij de Douane op een uitstekende plek.”

Lees het verhaal

Onregelmatigheid

Als je denkt dat jouw voorbereiding in orde is en je dus wilt solliciteren naar één van de functies bij de Belastingdienst/Douane, is het goed om je er nu al van bewust te zijn dat je in zo’n functie soms ook buiten kantooruren moet werken; ook in de nacht. En werken in onregelmatigheid kan fysiek belastend zijn en heeft natuurlijk ook andere consequenties. Soms kun je niet aanwezig zijn bij een verjaardag of kun je niet aanwezig zijn bij het ontbijt op een feestdag. Onderschat dat niet.

Solliciteren?

Het komende jaar worden honderden nieuwe medewerkers geworven en geselecteerd voor de Belastingdienst/Douane. En dat kan natuurlijk niet in één keer. We willen jou immers een gedegen en waardevol inwerktraject aanbieden om goed aan de start te kunnen verschijnen.

Om jou een indicatie te geven over het aantal kandidaten dat al heeft gereageerd op de functie van jouw keuze, zie je boven iedere vacaturetekst het aantal reacties vermeld en is tussen haakjes vermeld bij hoeveel reacties niet meer kan worden gereageerd.

Houd dan onze website www.werken.belastingdienst.nl goed in de gaten voor informatie over actuele vacatures of schrijf je snel in voor onze BD Update. Je wordt dan geïnformeerd over volgende openstellingen van vacatures bij de Belastingdienst/Douane.

De Sollicitatieprocedure

Vorige

Stap 1 van 7

Volgende
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Sollicitatie en selectie

Solliciteren is mogelijk tot aan de deadline die in de vacaturetekst genoemd wordt. We beoordelen je cv en motivatiebrief op de genoemde functie-eisen.

Voorselectie en eventueel fitheidstest

Voor sommige functies is een online voorselectietest onderdeel van de procedure. In dat geval ontvang per e-mail meer informatie over de procedure en de uiterlijke inlevertermijn. Het maken van de test duurt ongeveer 120 minuten. 

Voor meer achtergrondinformatie voor de fitheidstest zie interview met Cor..

Selectiegesprek

We nodigen je per telefoon of e-mail uit voor een selectiegesprek, waarin een selectiecommissie je beoordeelt op de competenties van de functie. Om iedereen eerlijk te beoordelen stellen we vragen via STAR methodiek. Via internet kan je daar meer informatie over vinden.

Assessment

Een assessment kan deel uitmaken van de procedure. In dat geval word je telefonisch of per e-mail hiervoor uitgenodigd.

Voordracht kandidaten

Als je de belangrijkste stappen in het selectieproces succesvol hebt doorlopen, draagt de adviseur Werving & Selectie van het Employability Center je voor aan het organisatieonderdeel.

Arbeidsvoorwaarden

Het organisatieonderdeel nodigt je telefonisch of per e-mail uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Na een positieve afronding krijg je te horen waar en wanneer je kunt beginnen met je nieuwe baan bij de Belastingdienst!

Start bij Douane

Gefeliciteerd en van harte welkom! Iedereen die start bij de Belastingdienst start door middel van gezamelijk inwerkprogramma, de onboarding. Hierover ontvang je na je arbeidsvoorwaardengesprek meer informatie

 1. 0
 2. 1
Bekijk video

24 uur bij de douane

Bekijk video

Douane werkt aan Afdracht, Bescherming en Concurrentiepositie

1/2

Ben jij een fit? Bekijk de vacatures