Waar ligt jouw grens?

In 2019 is het zover. Waar al zo lang en door zo velen over wordt nagedacht en gesproken gaat gebeuren: Brexit. Het Verenigd Koninkrijk stapt uit de Europese Unie. De Belastingdienst/Douane wil daar goed op voorbereid zijn, en is daarom op zoek naar nieuwe collega’s. Voor de havens, de vliegvelden, én voor andere locaties in Nederland. Want de grens is allang niet meer de enige plaats waar wij onze werkzaamheden verrichten. Ga jij ons daarbij helpen?

Ben jij fit voor Brexit en krijg jij groen licht van én voor de Douane?

Hieronder kun je heel veel informatie vinden over het wel of niet in aanmerking komen voor een functie (in het fysiek toezicht) bij de Belastingdienst/Douane

Voorbereiding

Om daar kans op te maken, begin (óf begon) je natuurlijk al met het zorgvuldig lezen van de vacaturetekst. In die tekst is namelijk alles vermeld waaraan jouw sollicitatie moet voldoen. Zo vind je onder ‘Bijzonderheden’ heel veel wetenswaardigheden over werken bij de Belastingdienst/Douane en vind je onder ‘Functie-eisen’ de eisen waaraan je moet voldoen om voor zo’n functie in aanmerking te komen. In de vacaturetekst vind je ook informatie over het stabiliteits- én over het beweging- en fitheidsonderzoek. Hoe je jezelf daar het beste op kunt voorbereiden, lees je hieronder.

Het stabiliteitsonderzoek en het beweging- en fitheidsonderzoek

 1. 0
 2. 1
 3. 2
Illustratie over dat douanewerk meer is dan koffers controleren

Het stabiliteitsonderzoek

Lees of je voldoet aan die eisen wordt onderzocht in het zogenaamde stabiliteitsonderzoek.

Lees het verhaal
Douanemedewerkers lopen door de gang.

Het beweging- en fitheidsonderzoek

In dit onderzoek staat ‘het jezelf laten zien’ centraal.

Lees het verhaal
Een risico analyst kijkt uit het raam en houdt toezicht op een luchthaven.

Aan het woord...

“Wil je kennisdelen? Leren en laten leren? Dan zit je als docent geweldbeheersing bij de Douane op een uitstekende plek.”

Lees het verhaal

Wat betekent (het dragen van) een vuurwapen?

In de uitleg over het stabiliteitsonderzoek heb je al kunnen lezen over het dragen van een vuurwapen. En Cor Zwemer zegt in zijn interview: "Schieten? Gelukkig slechts héél incidenteel." 

Bij de Douane is er gelukkig heel weinig sprake van schietincidenten. Toch is het goed om te weten wat het betekent als je daar onverwacht wél mee te maken krijgt. In de uitzending van 'Dit is de Dag' waarin dat politieagenten overkomt, kun je dat zien.

Opleiding

In de vacaturetekst wordt ook gesproken over de (intensieve) opleiding die je van ons krijgt. Die opleiding duurt minimaal zes maanden, is pittig én moet je succesvol afronden om daarna te mogen werken bij de Belastingdienst/Douane. Meer weten over de inhoud van deze opleiding? Lees dan snel verder op werken.belastingdienst.nl/douaneopleiding.

Onregelmatigheid

Als je hierna nog steeds wilt solliciteren naar één van de functies bij de Belastingdienst/Douane, is het goed om je er nu al van bewust te zijn dat je in zo’n functie soms ook buiten kantooruren moet werken; ook in de nacht. En werken in onregelmatigheid kan fysiek belastend zijn en heeft natuurlijk ook andere consequenties. Soms kun je niet aanwezig zijn bij een verjaardag of kun je niet aanwezig zijn bij het ontbijt op een feestdag. Onderschat dat niet.

Solliciteren?

Het komende jaar worden nog veel nieuwe medewerkers geworven en geselecteerd voor de Belastingdienst/Douane. En dat kan natuurlijk niet in één keer. We willen jou immers een gedegen en waardevol inwerktraject aanbieden om goed aan de start te kunnen verschijnen.

Om je een indicatie te geven over het aantal kandidaten dat al heeft gereageerd op de functie van jouw keuze, zie je boven iedere vacaturetekst het aantal reacties vermeld en is tussen haakjes vermeld bij hoeveel reacties niet meer kan worden gereageerd.

Houd dan onze website www.werken.belastingdienst.nl goed in de gaten voor informatie over actuele vacatures of schrijf je snel in voor onze BD Update. Je wordt dan geïnformeerd over volgende openstellingen van vacatures bij de Belastingdienst/Douane.

De Sollicitatieprocedure

Vorige

Stap 1 van 7

Volgende
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Sollicitatie en selectie

Solliciteren is mogelijk tot aan de deadline die in de vacaturetekst genoemd wordt. We beoordelen je cv en motivatiebrief op de genoemde functie-eisen.

Voorselectietest

Een online voorselectietest is onderdeel van de procedure. Je ontvangt per e-mail meer informatie over de procedure en de uiterlijke inlevertermijn. Het maken van de test duurt ongeveer 120 minuten. 25% van de kandidaten worden opgeroepen voor een controletest op locatie.

Bewegings- en fitheidsonderzoek

Dit onderzoek bestaat uit conditie- (shuttle run), kracht- en coördinatietesten. Naast bovenstaande onderdelen word je ook beoordeeld op je houding, gedrag en doorzettingsvermogen. Het bewegings- en fitheidsonderzoek vindt plaats op locatie en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Met deze tips bereid je je goed op dit onderzoek voor.
 

Selectiegesprek

We nodigen je per telefoon of e-mail uit voor een selectiegesprek, waarin een selectiecommissie je beoordeelt op de competenties van de functie. Om iedereen eerlijk te beoordelen stellen we vragen via STAR methodiek. Via internet kan je daar meer informatie over vinden.

Medische keuring en stabiliteitsonderzoek

Voor functies waarbij je een (vuur)wapen draagt, wordt er gekeken of je hiervoor geschikt bent. Dit gebeurt met een medische keuring en indien je ook een vuurwapen gaat dragen een stabiliteitsonderzoek.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Telefonisch of per e-mail nodigen we je uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Na een positieve afronding krijg je te horen waar en wanneer je kunt beginnen met je nieuwe baan bij de Belastingdienst Douane!

Start bij Douane

Gefeliciteerd en van harte welkom! Iedereen die start bij de Belastingdienst start door middel van gezamelijk inwerkprogramma, de onboarding. Hierover ontvang je na je arbeidsvoorwaardengesprek meer informatie

 1. 0
 2. 1
Bekijk video

24 uur bij de douane

Bekijk video

Douane werkt aan Afdracht, Bescherming en Concurrentiepositie

1/2

Ben jij een fit? Bekijk de vacatures