Frank Heijmann

Initiator masteropleiding Douane

Een portretfoto van Frank Heijman

Vraag naar meer kennis

"Vroeger kreeg je als Douanebeambte bij de Belastingdienst een juridische opleiding en ging je aan het werk. En in het bedrijfsleven misschien een declarantencursus, dat was het. Maar de wereld is na 9/11 enorm veranderd. De Verenigde Staten hebben haar veiligheidsmaatregelen enorm opgeschroefd en de rest van de wereld eigenlijk gedwongen daaraan mee te doen. Diverse wetgeving is gewijzigd, met als resultaat dat de Douane meer zicht moet krijgen op het internationale goederentransport. En dus ook meer kennis moet bezitten van processen binnen het bedrijfsleven. 

Multidisciplinaire studie

De Engelstalige master is internationaal toegankelijk, zowel voor medewerkers van de Douane als uit het bedrijfsleven. De studie is ondergebracht bij drie universiteiten: de TU Delft verzorgt de inhoud voor compliance en ICT, de Erasmus Universiteit Rotterdam voor Douanewetgeving en recht, en de TU Eindhoven voor Supply Chain Management. Behalve initiator van de opleiding ben ik ook betrokken bij de module Integratie. Hierin moeten studenten aantonen dat ze hun kennis van Douane, bedrijfsleven, transporteurs en de regels uit Brussel effectief weten te combineren in een real life case, waarin de drie kennispijlers uit de studie aan de orde komen.

Met deze studies zullen we mensen opleiden tot één van de tien meest gevraagde beroepen.

Hoger niveau

De opleiding bestaat momenteel uit 10 Douanemedewerkers en 8 studenten uit het bedrijfsleven. Studenten leren dus ook direct veel van elkaars werelden. Binnen de Douane is de opleiding erop gericht om ofwel als hbo’er door te stromen naar een functie op academisch niveau, of als wo’er je kennis te verbreden en door te groeien naar het strategisch niveau. Om voor de studie in aanmerking te komen moet je ten minste initiatiefrijk zijn en beseffen wat het is om in een internationale politieke omgeving te werken.

Gericht op de toekomst

We doen onderzoek naar een geaccrediteerde hbo bacheloropleiding Douane. Met deze studies zullen we mensen opleiden tot één van de tien meest gevraagde beroepen ter wereld in de nabije toekomst. Vooralsnog is het een tweejarige deeltijdstudie, waarbij onze Douanemedewerkers 4 dagen per week werken en 1 dag per week college volgen. Maar de opleiding wordt momenteel doorontwikkeld naar een voltijd dagopleiding en naar een online variant, zodat mensen uit heel de wereld deze kunnen volgen.

Andere interessante verhalen

  1. 0
  2. 1
  3. 2
Een risico analyst kijkt uit het raam en houdt toezicht op een luchthaven.

Cor Zwemer, voormalig docent geweldsbeheersing, nú landelijk uitvoerend beheerder geweldbeheersing

Lees het verhaal
Douanemedewerkers lopen door de gang.

Het beweging- en fitheidsonderzoek,

Lees het verhaal