Ine Klaassen

Business Intelligence Analyst

"Na mijn studies Sociologie met als specialisatie  Statistiek & Onderzoek was een carrièrestart bij het Centraal Bureau voor de Statistiek een logische keuze. Een paar jaar later ben ik geswitched naar het Ministerie van Financiën waar ik marktonderzoek ben gaan uitvoeren. Inmiddels werk ik drie jaar bij Belastingdienst/Toeslagen op het gebied van data mining en risicoselectie.

Betrouwbaarheid vergroten

Met bijna 8 miljoen toeslaggerechtigden in Nederland kun je je voorstellen dat we over een enorme bak data beschikken. Met data mining hebben we een model ontwikkeld dat via een iteratief proces patronen herkent en risicoscores afgeeft. Toeslagaanvragers met de hoogste risicoscore moeten bewijs leveren dat ze recht hebben op die toeslag. Dankzij machine learning kan ons model steeds betere voorspellingen kan doen; inmiddels zitten we op een betrouwbaarheid van 95%.

“Met ons werk kunnen we het toezicht verscherpen en de dienstverlening verbeteren.”

Toeslagen: klein maar fijn

Toeslagen is een relatief klein onderdeel van de gehele Belastingdienstorganisatie.
Daardoor kunnen we hier snel dingen doorvoeren en flexibel inspelen op de actualiteit. We zijn best ver met geavanceerde techniek, dat maakt het werk inhoudelijk erg leuk. Daarnaast kun je hier meebouwen aan een relatief nieuwe, jonge afdeling. En het feit dat we hier niet-commercieel gedreven analyses uitvoeren, vind ik ook prettig. Je kunt met je werk echt mensen helpen."