Iris de Wagenaar

Stagiair Belastingdienst grote ondernemingen

Iris de Wagenaar Stagiair Belastingdienst grote ondernemingen

“Ik heb zelf mijn voorstel voor mijn stageopdracht kunnen indienen en dat verzoek is, na gezamenlijk overleg, gehonoreerd. Erg leuk en leerzaam dat ik dit afstudeeronderzoek kan doen en dat ook de Belastingdienst het belang erkent van goed en gedegen onderzoek naar IFRS 9.” 

Aan het woord is Iris de Wagenaar, een vrolijke en enthousiaste hbo-student accountancy aan de Hogeschool van Amsterdam.

Accountancy in bedrijfsleven en bij overheid

“Mijn vorige, derdejaars stage heb ik gelopen bij één van de kantoren van de Big Four. En daarna wist ik het zeker: ik wil hebben gewerkt aan beide zijden. Ik wil beide kanten van de medaille hebben gezien voordat ik een keuze maak voor een werkgever.

Via een docent aan de Hogeschool van Amsterdam ben ik in contact gekomen met de stagecoördinator van de Belastingdienst in Amsterdam. Ik heb hem mijn motivatiebrief en cv gestuurd met daarin dus het voorstel om mijn afstudeeronderzoek te mogen doen over een nieuwe standaard voor financiële instrumenten: IFRS 9. Ik ben in mei op gesprek geweest en sinds 4 september ben ik aan de slag als stagiaire bij de Belastingdienst. En ik moet je zeggen: het bevalt me tot nu toe erg goed bij de Belastingdienst!

De opdracht

IFRS is een complex onderwerp. En dat is ook zo leuk hier: je wordt goed begeleid door doorgewinterde accountants en fiscalisten die hier al langer werkzaam zijn en je benaderen als een volwaardig teamlid en collega.

Ik zal proberen om mijn opdracht in een notendop uit te leggen. IFRS 9 bevat vereisten voor een nieuw voorzieningenmodel waarmee kredietverliezen eerder kunnen worden herkend. En ik onderzoek of dat nieuwe voorzieningenmodel in overeenstemming is met fiscaal goed koopmansgebruik. In eerste instantie doe ik theorieonderzoek, deskresearch, waar veel tijd in gaat zitten. Daarna volgt een praktijkonderzoek en heb ik semi-gestructureerde diepte-interviews gepland met deskundige interne collega’s. Medio januari hoop ik af te studeren en mijn advies uit te kunnen brengen aan de Belastingdienst.

Lehman Brothers

En dan ben ik afgestudeerd en is aan een min of meer doordacht opleidingsplan een einde gekomen?! Want vanaf dat ik op de havo economie kreeg, en later management & organisatie, wist ik al dat ik aan de slag wilde met cijfers en dan het liefst in een brede context. En het zien van een documentaire over de bankencrisis bij Lehman Brothers versterkte dat gevoel. Inhoudelijk zit ik hier dan ook helemaal op m’n plek. Er komt zoveel bij elkaar in de fiscaliteit: cijfers, politiek, organisatiepsychologie, gedrag, massapsychologie, enzovoort. Dus wie weet, is mijn studie helemaal nog niet afgerond in januari… En ga ik me na de zomer 2018 richten op het duaal accountancy traject van de Belastingdienst. Ook zo’n mooi programma om je nog meer te kunnen verdiepen in de accountancy. Dus wie weet, zie ik straks nog meer kanten van de Belastingdienst!”

Stages