Jacqueline Soree

Tax Talent Trainee

Een portretfoto van Jacqueline Soree

Sinds 1 september 2015 ben ik werkzaam als Tax Talent Trainee bij de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën. Na een jaar bij achtereenvolgens het Ministerie van Financiën, de Belastingdienst (MKB) en de unit Financiële Instellingen te hebben gewerkt, werd het tijd voor mijn detachering als griffier bij het gerechtshof in Amsterdam.

Maandag

Dit is mijn tweede volle week bij het hof en het is de week waarin mijn eerste zitting staat gepland. Ter voorbereiding verdiep ik me in het inmiddels omvangrijke dossier: partijen zijn het oneens over een aantal zaken in de omzet- en inkomstenbelasting en het is vandaag mijn taak om een memo te schrijven over hoe ik denk dat de in het geding zijnde zwarte omzet kan worden vastgesteld.

Dinsdag

Voorafgaand aan de zitting wordt een zaak vaak besproken door de betrokken raadsheren en de griffier. Er wordt dan bepaald welke vragen de raadsheren zullen stellen en welke richting ze op willen. Tijdens de zitting is het erg boeiend om de wisselwerking tussen de raadsheren en partijen te zien. En om te horen hoe gedetailleerd de vragen zijn die de raadsheren stellen. In deze zaak weten zij de partijen zo te 'kneden' dat deze weer samen om tafel willen gaan om te onderzoeken of een compromis tot de mogelijkheden behoort.

Na de zitting ga ik snel door naar Nieuwspoort in Den Haag, waar ik ben uitgenodigd voor de lancering van het boek ‘Geloofwaardig belasting heffen’ van professor Stevens. Hij verzorgt een korte inleiding op zijn boek, en zijn enthousiasme en energie waarmee hij over fiscale onderwerpen spreekt werkt aanstekelijk.

Woensdag en donderdag

Vandaag en morgen houd ik me bezig met het verder onderzoeken van de zaak en het schrijven van het proces-verbaal. En ik tref de laatste voorbereidingen voor het LOF-congres dat morgen plaatsvindt. Het LOF-congres wordt jaarlijks georganiseerd door een fiscale studievereniging in Nederland en vindt dit jaar plaats in het WTC in Rotterdam.

Vrijdag

De dag van het LOF-congres! Dit jaar is het thema ‘Game on: the fiscal take-over’ en samen met collega's van de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën verzorg ik twee workshops over private equity. Aan de hand van een casus laten we de studenten zien hoe het is om bij de Belastingdienst en het Ministerie te werken. De workshops verlopen goed en de studenten zijn enthousiast. Daarna is het tijd voor de zogenoemde banenborrel en is er een diner waarbij de studenten in gesprek kunnen met de verschillende aanwezige werkgevers. En omdat ik zelf pas vorig jaar ben afgestudeerd, is het erg leuk om te vertellen over mijn ervaringen bij het zoeken naar een baan en mijn werkzaamheden bij de Belastingdienst. Laat in de avond - als het diner is afgelopen - is het tijd voor een welverdiend weekend!