Janine Jacobs

Registeraccountant

Een portretfoto van Janine Jacobs

Avontuur

Janine werkt nog niet zo heel lang bij de douane. Ze was bijna 15 jaar in dienst van diverse accountantskantoren in het zuiden van het land, toen ze op een dag deze vacature voorbij zag komen op werken.belastingdienst.nl. De vacaturetekst sprak haar erg aan en ze hoorde zichzelf zeggen: 'Goh, wat leuk zeg. Tjee, wat een interessante werkzaamheden en mogelijkheden.'
Ze waagde de stap om te solliciteren en het avontuur aan te gaan. En vanaf 1 december 2013 is zij als registeraccountant aan de slag bij de douane en voert zij risico- en procescontroles uit bij (zeer grote) ondernemingen.

Men weet niet half wat er allemaal mogelijk is bij de douane van de Belastingdienst.

Met deze woorden vat Janine Jacobs-Meulenberg haar gedachten samen over werken bij de Belastingdienst. Het is eigenlijk de rode draad in haar verhaal als ze vertelt over haar werkzaamheden; ze is registeraccountant bij de douane. "Ik heb echt al het leuks uit mijn vorige baan behouden én er heel veel meer bij gekregen! Hoe mooi is dat?"

Vakmanschap

Ze is bijna dagelijks op de vloer te vinden van grote multinationals en beursgenoteerde bedrijven om te onderzoeken of hun proces goed verloopt. Ze zegt: "Mijn stellige overtuiging is dat als het proces goed verloopt, de uitkomst goed is. De douane houdt zich net als ‘blauw’ bezig met ‘horizontaal toezicht’. Bij ons kun je een Authorized Economic Operator-certificaat (AEO) verkrijgen. Het is bijzonder om mee te kunnen denken met deze ondernemingen hoe zij zich ‘compliant’ kunnen opstellen. Hoe zij hun processen optimaal kunnen inrichten om niet alleen de douane, maar vooral ook zichzelf van dienst te kunnen zijn om zo hun goederen snel en kwalitatief goed te kunnen laten doorstromen. Ik vind het echt mooi om daadwerkelijk te kunnen en mogen bijdragen aan het goed reilen en zeilen van onze maatschappij. En je merkt dat ook de ondernemingen dat waarderen."

Mensenwerk

Het is die interactie en dat menselijke wat Janine zo aanspreekt in haar functie. "Het is erg plezierig om te ondervinden dat er bij de douane echt sprake is van tweerichtingsverkeer. Het is hier geven en nemen en er is echt sprake van goed werkgeverschap. Dat blijkt ook uit het feit dat ik mezelf hier de afgelopen jaren enorm heb kunnen ontwikkelen en nog steeds dienen zich bijna dagelijks mogelijkheden aan om mezelf te verdiepen en verder te leren. Niet alleen vakinhoudelijk, maar zeker ook persoonlijk; ik vind het één grote kweekvijver.

Ik hoor anderen wel eens zeggen dat wij een lastig te werven doelgroep zijn. Ik vraag het me echt af. Ik denk dat ‘men’ vooral geen idee heeft wat de douane allemaal te bieden heeft. Nou, zet mij maar voor een groep aankomende accountants neer! Ik zou het heel leuk vinden om hen te vertellen wat hier allemaal aan mogelijkheden wordt geboden."