Jeroen den Breejen

Software engineer

Een portretfoto van Jeroen Breejen

Je staat er nooit alleen voor…

"De openheid… dat valt me het meest op bij de Belastingdienst. Gewoon dat je bij iedereen aan kan kloppen en je vraag kunt stellen. Dat is gemakkelijk als je nieuw binnenkomt in een grotere organisatie.

Ik zit hier vanaf september vorig jaar. Dat je hier een hoop kunt leren was mijn belangrijkste drijfveer om te solliciteren. Hoe werkt ICT bij zo’n grote organisatie, wat kan ik bijdragen? Collega’s vinden het echt geen probleem om je te helpen en daardoor leer je veel in korte tijd. Ze waarderen het ook als je ergens op een andere manier tegenaan kijkt. Iets kan voor langere tijd op een bepaalde manier gedaan worden en dan is het wel eens verfrissend als iemand vraagt:" Ja, maar waarom doen jullie dat eigenlijk zo?’"

Iedereen kijkt mee

Ik werk hier nu zo’n maand of zes. De eerste vier maanden kreeg ik een opleiding aangeboden in de programmeertaal Cobol. Bij onderwijsinstellingen is daar namelijk weinig aandacht voor en ik kende het dan ook niet. Eigenlijk is dat wel vreemd, want bij veel grote organisaties wordt het gebruikt in bedrijfskritische systemen, bijvoorbeeld bij banken en dus de Belastingdienst. Cobol bestaat al meer dan een halve eeuw, en ondanks dat vaak het einde van de taal wordt verkondigd, zie ik het nog wel zeker twee decennia meedraaien.  Iedere keer als het om stabiliteit en veiligheid in complexe omgevingen gaat, kom je toch weer bij Cobol terecht. De projecten waar je hier mee te maken krijgt zijn natuurlijk mega. Het gaat meteen om zulke enorme aantallen. En iedereen kijkt mee met wat de Belastingdienst doet. De politiek, de pers, de Nederlanders… dat legt best een hoge druk op je werk.

Veel kanten op

Mijn weg hier naar toe was anders dan je zou verwachten voor iemand in de ICT. Eerst ben ik begonnen aan hbo technische informatica, maar niet afgemaakt. Vervolgens de bachelor Nederlandse taal en cultuur en een master computercommunicatie afgerond. De studie Nederlands lijkt niet zo logisch, maar ik merk toch dat ik er veel aan heb. Bij ICT moet je ook goed kunnen verwoorden waar je mee bezig bent en waarom. Ik denk ook dat ik daardoor in de toekomst makkelijk kennis kan doorgeven aan nieuwe medewerkers. Ik sta nog helemaal aan het begin van mijn carrière, maar ik weet zeker dat ik het hier lang naar mijn zin zal hebben. ICT bij de Belastingdienst is zo belangrijk, zo complex, je kan zo veel kanten op. Eigenlijk ben je hier met z’n allen een supermoderne stad aan het bouwen terwijl het bestaande centrum gewoon door moet blijven draaien."

Andere interessante verhalen

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9
Een portretfoto van Eleina Nieborg

Als stagiaire werken met de nieuwste technieken.

Eleina Nieborg, Stagiaire Mobile Competence Centre

Lees het verhaal
Een portretfoto van Robbert en Patrick

Specialistische ICT-kennis opdoen in de praktijk.

Robbert Mulder en Patrick van der Graaf, Young ICT-professionals

Lees het verhaal
man en vrouw lopend

Proeven van ICT-traineeships: ben jij Java, .NET of BPM of System engineer, In gesprek met trainees Sascha Veltkamp en Klaas Slager

Lees het verhaal