Leonie Zuidgeest

Junior fiscaal medewerker

Leonie Zuidgeest is Junior fiscaal medewerker bij de Belastingdienst

Na mijn hbo-opleiding Bedrijfseconomie ben ik aan de slag gegaan bij een detacheringsbureau. Dat werk was het inhoudelijk niet helemaal, dus zocht ik verder. Mijn nicht, die ook bij de Belastingdienst werkt, wees me op een vacature. De functieomschrijving en doorgroeimogelijkheden spraken me aan; ik was meteen benieuwd naar de wereld achter mijn belastingaanslag en heb gesolliciteerd. In september 2016 ben ik ingestroomd binnen het opleidingstraject tot fiscaal medewerker.

Werkend leren

Als junior start je binnen het segment Particulieren en mag je al snel uitvoerende taken oppakken. Afhankelijk van je opgedane kennis ontwikkel je je daarna verder in het toezicht op grote ondernemingen of bedrijven binnen het mkb, of blijf je bij Particulieren als je dat graag wilt. Op dit moment loop ik stage bij het bezwarenteam. Particulieren en ondernemers kunnen bezwaar indienen tegen bijvoorbeeld een aanslag inkomstenbelasting of bijdrage Zorgverzekeringswet. Die bezwaren komen bij mij binnen en beoordeel ik ook.

Persoonlijk contact

In mijn werk bij het bezwarenteam heb ik veel persoonlijk contact met mensen. Onlangs behandelde ik bijvoorbeeld een bezwaar van iemand tegen zijn hypotheekrenteaftrek. Telefonisch heb ik de zaak toen toegelicht; veel persoonlijker dan alleen een zakelijke brief. Hij toonde begrip en bedankte me voor de uitleg. Als fiscalist bij de Belastingdienst ben je natuurlijk geen belastingadviseur, maar moet je wel haarfijn aan de belastingplichtige uit kunnen leggen waarom iets is zoals het is.

Ik ben trots als ik zie wat ik kan betekenen voor een belastingplichtige

Afwisselende werkzaamheden

Wat ik leuk vind aan mijn werk is dat het heel breed en afwisselend is. Elk dossier, elk bezwaarschrift is anders. Daarnaast spreek ik veel met collega’s; vooral van de oudere fiscalisten met veel kennis en ervaring steek ik veel op. We hebben ook regelmatig een vakinhoudelijk overleg om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de jurisprudentie. Want als fiscalist moet je dicht bij het vuur zitten als het gaat om fiscale wetswijzigingen of veranderende regelgeving.

Ambities voor de toekomst

De komende tijd ben ik druk bezig met het afronden van mijn oriëntatie bij het bezwarenteam. Daarna start ik met een stage bij een ander team binnen Particulieren. In de toekomst lijkt het me interessant om door te stromen richting mkb en veel persoonlijk contact te hebben met adviseurs en ondernemingen. En nog verder in de toekomst zie ik mezelf wel als specialist in een bepaald middel, zoals omzetbelasting, inkomstenbelasting of loonheffing. Ja, het is wel mijn ambitie om bij de Belastingdienst te blijven; er is nog zoveel te doen en te leren.