Lisanne van der Breggen en Kelly Kuijpers

Data Scientists bij D&A

Een portretfoto van Lisanne en Kelly

Lisanne (25, Technische Wiskunde) en Kelly (28, Natuurkunde) kozen na hun studie beide voor een baan bij de Belastingdienst. Als data scientist puzzelen ze inmiddels samen met een enorme hoeveelheid data.

Lisanne: "We werken in de broedkamer, zoals we dat intern noemen. We zitten niet op gouden eieren maar ons werk kan financieel wel een hoop opleveren."
Kelly: "De Belastingdienst is geen gewoon bedrijf natuurlijk. Ons denkwerk zorgt ervoor dat Nederland beter draait. Maar daar ben je natuurlijk niet de hele tijd mee bezig; ingewikkelde puzzels oplossen is onze eerste taak."
Lisanne: "Ja puzzelen moet in je bloed zitten. En niet met kleine getallen, maar met meer data dan je je kunt voorstellen. We hebben tenslotte 17 miljoen klanten. Anderhalf jaar geleden waren we met z’n achten, inmiddels werken er hier zo’n dertig analisten. Het is zo snel gegaan doordat op alle niveaus het nut van ons werk wordt ingezien."

We vertellen graag over ons werk, maar sommige dingen moeten geheim blijven.

Kelly: "Het is een jonge ploeg, we leren veel van elkaar. Wij houden ons allebei bezig met omzetbelasting. Als je dan een model hebt dat goed werkt, deel je dat ook met anderen. Ons vakgebied is natuurlijk best nieuw, dus je kunt je niet alleen in je eigen hokje met formules bezighouden, je moet ook met anderen samenwerken. We geven presentaties om andere afdelingen te laten zien wat we allemaal uit de data halen. En ook om van hen te horen wat ze van ons verwachten."
Lisanne: "Neem de BTW-aangifte. Die kan negatief zijn, waardoor iemand geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Daarvan zijn er zo’n 2 miljoen per jaar. Het is onze missie om de aangiftes eruit te vissen die waarschijnlijk niet kloppen. Dat kan door steeds met andere variabelen te experimenteren."

Kelly: "Het leuke van dit werk is dat je ook snel resultaat ziet. Daarom moet je intern ook goed samenwerken. We zitten weliswaar in een soort data-laboratorium, maar we zien snel genoeg of iets werkt."
Lisanne: "Wat mij zo bevalt is dat het hier gaat om je resultaten, niet om je mantelpakje. En je kunt hier werken met de allernieuwste software, state-of-the-art processors en really big data!"
Kelly: "Vergeet het tafelvoetbalspel niet!"
Lisanne: "Alsof wij daar vaak achter staan."
Kelly: "Haha, nee dat valt tegen. Maar het zegt wel iets over de sfeer."