Luuk Buit

Java-ontwikkelaar

Een portretfoto van Luuk Buit

‘Internet is voor de Belastingdienst een steeds belangrijker platform geworden. Inmiddels is het bijvoorbeeld heel normaal dat aangiften worden ingediend via onze website. De zogenaamde ‘voorkant’ van de aangifteprogramma’s op internet is het werk van de Java-ontwikkelaars. Wij bouwen de applicaties waarmee belastingplichtigen gegevens uitwisselen met de Belastingdienst, zoals het portaal voor ondernemers.

Ik heb tot nu toe altijd gewerkt in vrij kleine teams. In zo’n team werken een stuk of vier programmeurs, een of twee ontwerpers en twee testers samen aan een product onder begeleiding van een technisch projectleider. Als ‘specialist ontwikkelen’ ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het opgeleverde product. Ik stuur het team inhoudelijk aan, coach de ontwikkelaars en review zowel de input als de output.

Ik werk tot mijn eigen verbazing nu al ruim tien jaar bij de Belastingdienst. Ik had niet verwacht dat ik het zo lang bij één werkgever naar mijn zin zou hebben. Maar er gebeurt hier zó veel en op zo’n grote schaal. Er zijn altijd mogelijkheden om je te ontwikkelen in de richting die je het beste ligt. En je krijgt veel ruimte om cursussen en opleidingen te volgen. Ik heb inmiddels bereikt wat ik vijf jaar geleden als bouwer voor ogen had. Maar waar ik over vijf jaar sta?

Het Java-platform is continu in ontwikkeling. Je kunt dus zelf ook niet stil blijven staan.’

Toen ik hier begon ging het mij puur om de inhoud van de functie. En eigenlijk identificeer ik me nog steeds niet heel erg sterk met de Belastingdienst. Wat ik wel belangrijk vind, is dat ik in een heel professionele omgeving werk. En dat we applicaties maken die niet alleen door miljoenen Nederlanders worden gebruikt, maar waar ook nog eens veel van afhangt.'