Maarten

Financieel rechercheur

fiod boekencontrole

Een prachtclub

“Mijn schoonvader had me al vaker verteld over werken bij de FIOD. Altijd mooie verhalen! Door hem werd ik ook echt enthousiast voor het vak. En na drie jaar als accountant werkzaam te zijn geweest, waagde ik de gok. Ik solliciteerde naar de functie van financieel rechercheur en doorliep net als ieder ander de gehele procedure. Van begin tot eind. En ik heb nooit spijt gehad van mijn stap. Ik vertel nu zélf die mooie verhalen! Uiteraard met de nodige en noodzakelijke terughoudendheid, maar zelfs dan blijft er genoeg over.

Ik heb nooit spijt gehad van mijn stap.

Ik ben nog echt een jonkie in het veld. Ik werk pas twee jaar bij de FIOD, nadat ik na mijn wo-masterdiploma accountancy eerste jaar heb lopen zwoegen en zweten bij ‘one of the big four’. En ik kan je zeggen: dat was niet mijn ding! Niet zo zeer dat zwoegen en zweten niet, maar dat ontzettend commerciële van die organisatie. Dat Amerikaanse. Ik was er na drie jaar écht helemaal klaar mee.

Het is ontzettend leuk om van nieuwe (strafrechtelijke) zaken als eerste op de hoogte te zijn: in één van mijn onderzoeken ben ik bijvoorbeeld op zoek naar strafbare feiten op het internet. Bijzonder omdat je normaal gesproken bij de FIOD met z’n tweeën een onderzoek draait en dit team niet alleen dat aantal, maar zelfs ook het kantoor overstijgt. Vier mensen, verdeeld over meerdere kantoren in het land houden zich bezig met het onderzoeken van social media, van websites, van zogenaamde MOT-meldingen (melding(en) ongebruikelijk transactie) enzovoort, om daarna ook regelmatig betrokken te worden bij de daadwerkelijke doorzoekingen.

Mensenwerk. Letterlijk en figuurlijk

En aan de spanning en het krachtenveld tijdens zo’n doorzoeking moest ik in het begin echt wel even wennen. Dat het om mensen gaat. Dat je daadwerkelijk iemands huis én leven binnenstapt en dat dat leven daardoor meestal ook ingrijpend verandert. De partner die letterlijk en figuurlijk wordt overvallen door de mededeling van het strafbaar feit waarvan de dader wordt verdacht. En dan heb ik het nog over de kinderen die (vaak) helemaal nergens vanaf weten en dan ineens allemaal onbekenden in huis zien. Dat kan lastig zijn. Daar moet je mee (leren) omgaan. Dan heb je niet zoveel aan je wo-master accountancy. Dan gaat het om heel andere kennis en vaardigheden. De kennis die ik tijdens mijn studie accountancy heb opgedaan benut ik dan ook maar ten dele. Of het moet zijn dat ik zeer bedreven ben in het gebruik van Excel? Of draaitabellen kan maken? Tegenrekeningen kan lezen? Hmmm, misschien toch meer dan ik dacht?! Er wordt door mijn collega’s in ieder geval regelmatig een beroep gedaan op mijn kennis. En dat is ook zo mooi bij deze organisatie. Je mag kennis overdragen én zelf leren. Als je beschikt over het niveau, leergierig en nieuwsgierig bent, kun je hier jezelf altijd blijven ontwikkelen. Als je maar wilt!”