Marco

Cybercrimespecialist

fiod logo

Marco weet precies welke kant hij op wil. Voor de FIOD, voor Nederland én voor zichzelf. En is het niet linksom, dan rechtsom en zo nodig dwars door het midden.

“Als pas afgestudeerd computer scientist zocht ik naar een werkgever die mijn leergierigheid zou omarmen en waar ik voldoende ruimte zou krijgen om mijn professionele kennis en kunde te kunnen benutten. Bij de FIOD kreeg ik die kans. In de twee jaar die ik hier nu werkzaam ben, heb ik kansen gekregen en mogelijkheden gecreëerd en blijf ik me inzetten voor een betere FIOD en een veiliger en eerlijker Nederland.

Ik zie regelmatig mogelijkheden die de FIOD zou kunnen toepassen om nog betere resultaten te boeken. Daar bijt ik me dan in vast. Ik wil die mogelijkheden niet uit het oog verliezen, op waarde schatten en eigenlijk altijd beproeven. Een killswitch proggen tijdens DEFCON in Las Vegas? Check. Een innovatieplatform ontwerpen bij de FIOD? Check. Een prototype ontwikkelen om data te visualiseren in 3D met een virtual realitybril? Check. Kennis delen door te spreken op congressen in verschillende landen? Check.
Ja, ik ben écht blij dat ik heb gekozen voor de FIOD, bij een andere organisatie had ik deze groei niet kunnen realiseren.”

“Ik ben cybercrimespecialist, maar ben meer dan een functie….”

“Ik geloof niet in hokjes, wél in doelgerichtheid. Stel: ik wil een crimineel vinden op het darknet en ik moet daarvoor een scraper schrijven om advertenties binnen te halen, dan schrijf ik die. En moet ik data analyseren om (fraude)patronen te ontdekken, dan doe ik dat. Moet een verdachte op korte termijn worden verhoord? Dan ga ik daarvoor. En wil ik kennis delen met collega’s? Dan verzorg ik een training. Mijn werkzaamheden zijn heel divers en als cybercrimespecialist kom ik volledig tot mijn recht. Eigenlijk maak en creëer ik mijn eigen functie, altijd met het doel om de FIOD beter te maken. En het klopt dat zo’n functie niet heel veel voorkomt, niet heel vaak wordt opengesteld - ook niet binnen de FIOD. Zo’n functie is geen schering en inslag, maar zegt wel iets over de mogelijkheden en kansen die je binnen deze organisatie krijgt en kunt pakken.

24/7 en wereldwijd

Criminelen zitten niet stil, dus ik ook niet. Mijn werk en privé lopen dan ook door elkaar heen. Ik werk niet alleen tijdens reguliere kantoortijden. Meer dan eens schrijf ik in de avonduren een blog om mijn collega’s te informeren over wat mij bezig houdt. Of onderzoek ik de nieuwste technologieën, bouw ik een Raspberry Pi om tot leugendetector of houd ik mijn kennis op peil. Ik maak niet of nauwelijks onderscheid in (werk)tijd. En datzelfde geldt voor grenzen. Net zoals cyber geen grenzen kent, heb ik die eigenlijk ook niet. Dus dat komt straks goed van pas als ik in het financial advanced cyber team (FACT) samen met mijn collega’s digitale (financiële) fraude ga aanpakken. Want cyber? Daar gebeurt het, big time!”