Michael de Lang

.NET-ontwikkelaar

Een portretfoto van Michael Lang

Niet zomaar een project

Michael de Lang werkt ruim anderhalf jaar als .Net developer bij de Belastingdienst. Samen met andere IT-collega’s werkt hij achter de schermen aan het Toeslagenproces. Een leuk projectje, dacht hij. Maar het ICT-landschap achter dit proces, is groter dan hij in eerste instantie had verwacht. "Voor Nederlandse begrippen is dit echt ongekend."

"Eigenlijk zie je zulke omvangrijke organisaties alleen bij grote internationale softwareontwikkelaars. Ik had er nooit bij stil gestaan dat ook de Belastingdienst dit kon bieden. We werken met ongeveer 14 teams die, met behulp van kort cyclische scrumtrajecten, flinke stappen zetten in de verdere digitalisering van de Belastingdienst. Menig ICT’er wordt ontzettend gelukkig als hij op deze schaalgrootte mag werken.

Het mooie aan het toeslagenproces is dat er achter de schermen veel diversiteit te vinden is. Normaal gesproken draait achter een app een kleine database. Bij de Belastingdienst gebeurt dat in de overtreffende trap. Hier krijgen we informatie van bijvoorbeeld burgers, gemeenten en verhuurders. Daarna volgen er verwerkingen in het systeem, berekeningen en moet alles uitmonden tot een juiste berekening. Een behoorlijke klus, waar zowel onze front-end als back-end engineers hun handen vol aan hebben. En dan verandert de wet- en regelgeving ook nog zo nu en dan…

Maatschappelijk belang

Ik weet waar ik het voor doe. Toeslagen kunnen van grote invloed zijn op de portemonnee van de burger. Als er een fout aan de achterkant van een applicatie zit, bijvoorbeeld als mensen hun inkomensgegevens niet kunnen wijzigen, dan moeten we dat handmatig herstellen. Dat proces willen we volledig automatiseren, zodat de burger daar geen hinder van ondervindt. Ik besef me heel goed dat ik daar invloed op heb en verantwoordelijk voor ben. Dat houdt me juist scherp.  

Waar ik ook erg veel waarde aan hecht, is de mogelijkheid om je binnen de Belastingdienst te ontwikkelen. Daar krijg ik dan ook volop de ruimte voor. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig om het Microsoft C# Programming certificaat te halen. Daar krijg ik een aantal verlofdagen voor die ik in moet zetten om te studeren. En als het echt nodig is, is er de mogelijkheid om daarnaast een cursus te volgen.

Veel ICT’ers geven de voorkeur aan het werken op detacheringsbasis. Dan kunnen ze van project naar project springen en blijft het werk aantrekkelijk. Bij de Belastingdienst zijn er zóveel projecten waar je uit kan kiezen en tussen kunt wisselen. Die diversiteit is er bij ons dus ook wel, maar volgens mij weet lang niet iedereen dat."

Andere interessante verhalen

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9
Een portretfoto van Eleina Nieborg

Als stagiaire werken met de nieuwste technieken.

Eleina Nieborg, Stagiaire Mobile Competence Centre

Lees het verhaal
Een portretfoto van Robbert en Patrick

Specialistische ICT-kennis opdoen in de praktijk.

Robbert Mulder en Patrick van der Graaf, Young ICT-professionals

Lees het verhaal
man en vrouw lopend

Proeven van ICT-traineeships: ben jij Java, .NET of BPM of System engineer, In gesprek met trainees Sascha Veltkamp en Klaas Slager

Lees het verhaal