De FIOD-challenge

Het is zover...

Andersdenkenden, talenten, out-of-the-box, comfortzone: het zijn woorden die regelmatig vallen in het welkomstwoord van plaatsvervangend algemeen directeur van de FIOD Conny Kokje. Een welkomstwoord dat ’24 andersdenkenden’, zoals een docent economie, een communicatiemanager van een firma in rolluiken, een reservist en een conceptmarketeer in de ICT aandachtig beluisteren tijdens de FIOD-challenge op zaterdagmiddag 25 januari in de Knoop in Utrecht. Zij zijn op basis van gender, leeftijd, opleiding, achtergrond én reactiesnelheid geselecteerd uit maar liefst ruim 700 kandidaten die geïnteresseerd waren in de vacature FIOD-rechercheur voor één dag. Zíj gaan de FIOD helpen om de vraag te beantwoorden of in een andere vijver kan worden gevist om geschikte medewerkers te werven en te selecteren voor een functie bij deze bijzondere en zeer goed aangeschreven opsporingsorganisatie. Een spannende middag ligt in het verschiet…

Misdaad mag niet lonen

Maar wat doet de FIOD eigenlijk? Waar staan ze voor? Wat beogen ze? En hoe? In een veelzeggend introductiefilmpje wordt dat zichtbaar voor de kandidaten. De jubilerende FIOD – ze bestaan dit jaar 75 jaar – houdt zich al jarenlang én 24/7 bezig met de honderden miljarden euro’s die omgaan in het financieel-economische fraudecircuit. Witwassen, cybercrime, corruptie, terrorisme, het komt allemaal voorbij. Met 1450 medewerkers traceert en bestrijdt de FIOD deze vormen van fraude. En dit jaar wordt dat aantal medewerkers met 200 uitgebreid. Kan selectie daarvan ook plaatsvinden op basis van de minder geijkte profielen? Kunnen ‘andersdenkenden’ hier ook aan bijdragen? Dat wil de FIOD deze middag onderzoeken met kandidaten die anders, stuk voor stuk buiten de boot zouden zijn gevallen. Die anders niet zouden kunnen voldoen aan de strenge functie-eisen voor een functie bij de FIOD en de brief en cv-selectie niet zouden passeren.

“Witwassen, cybercrime, corruptie, terrorisme, het komt allemaal voorbij.“

Graaf je eigen valkuil

Het wordt uiteraard niet met zoveel woorden gezegd, maar om die vraag te kunnen beantwoorden  worden de kandidaten na de lunch uitgenodigd hun eigen valkuil te graven: het vermogen van ‘Edje’, zo’n slordige 30 miljoen moet worden geplaatst, versluierd, gerechtvaardigd en na zijn overlijden kunnen worden besteed door zijn zes nazaten, zijn vrouw, zijn minnares en zijn vier kinderen.

De kandidaten gaan in drie groepjes uiteen om daar met elkaar op creatieve wijze invulling aan te geven en dat mag nog wat kosten ook… De 30 miljoen hoeven na het overlijden van Edje niet voor 100% besteed te kunnen worden.

Na zo’n 45 minuten keren de kandidaten terug van hun ‘illegale praktijken’ en pitchen zij voor de andere deelnemers in twee minuten hun oplossing(en) die veelzijdig, vernieuwend en niets ontziend (b)lijken te zijn. Tja…, wat nu? Als dit de wijze is waarop crimineel Nederland nationaal en ook steeds meer internationaal opereert en functioneert, wat kan de FIOD daar dan het beste tegen in het geweer brengen?

Een lesje witwassen

Een lesje witwassen kan geen kwaad. En wat blijkt? Veel van de door de kandidaten geopperde wijzen blijkt de FIOD al haarfijn in de smiezen te hebben. Sophie de Ridder en Dorine Stahlie, werkzaam bij het anti money laundering centre van de FIOD doen uitgebreid uit de doeken wat al fenomeengericht en subjectgerelateerd wordt ondernomen op dit vlak. De kandidaten zijn onder de indruk. Er gebeurt al zoveel. Kunnen zij dan nog wel iets toevoegen? Daarover buigen de scouts zich na afloop van het programma. Hebben zij tijdens de opdracht, daarvoor óf daarna kandidaten gezien of gesproken die eruit springen? Zien zij mensen met wie de FIOD graag in gesprek moet willen om de mogelijkheden van een verdere samenwerking te onderzoeken? De kandidaten willen wel. Die zijn stuk voor stuk enthousiast. Erg enthousiast. Nu de FIOD nog. Wordt vervolgd dus. En dan zal ook blijken of deze nieuwe én vernieuwende ‘opsporingsmethode van kandidaten’ succesvol blijkt te zijn of misschien ooit nog eens als cold case uit de archieven wordt opgeduikeld.

Heet van de pers:

De FIOD heeft een aantal kandidaten geselecteerd met wie ze verder in gesprek gaan. En zélfs de kandidaten moeten daarover nog worden geïnformeerd. Dat gebeurt uiterlijk eind van de week. Spannend!

Meer weten? Volg ons én de informatie over de resultaten van deze challenge via de onze socialmediakanalen.