De werkweek van een deurwaarder

Maandag

Vandaag werk ik de eerste 4 uur thuis om de administratie voor te bereiden van de tweewekelijkse executieverkoop bij een bergingsbedrijf in de regio. Daar worden woensdag onder mijn leiding als veilingmeester maar liefst 28 auto’s verkocht. De opbrengsten van de verkoop worden gebruikt om de belastingschuld van de eigenaren aan te zuiveren.
In de middag bezoek ik een aantal bankfilialen om beslag te leggen op de bankrekeningen van de belastingschuldige, waarna ik de belastingschuldige hierover informeer.

Dinsdag

Vandaag ga ik langs bij een aantal belastingschuldigen in mijn rayon. Bij sommige van deze belastingschuldigen moet ik beslag leggen, omdat zij niet onmiddellijk kunnen betalen. Een andere belastingschuldige tref ik niet aan: de reden voor mij om een bevel achter te laten én aan te kondigen dat als niet wordt betaald, ik alsnog terugkom om beslag te leggen. En weer een andere belastingschuldige informeer ik over het feit dat ik start met de voorbereiding van de executieverkoop, omdat nog geen betaling is gedaan na een eerdere beslaglegging. Zo’n executieverkoop wordt gestart met een zogenaamde ‘plakker’ op de voordeur en door de belastingschuldige te vertellen hoe de executieverkoop van volgende week in zijn werk gaat. 

Woensdag

Vandaag ben ik vroeg op kantoor om de executieverkoop bij het bergingsbedrijf in goede banen te leiden. Ik word hierin door drie collega’s geassisteerd. Om 10:00 uur vertrekken we naar de plaats van verkoop, waar de executieverkoop begint om 12:00 uur. Ná het voorlezen van de verkoopvoorwaarden worden de ongeveer 25 aanwezige opkopers in de gelegenheid gesteld om per opbod te bieden op de auto’s. Om 12:30 uur is de laatste auto verkocht en ga ik opnieuw naar kantoor om de administratieve rompslomp van deze verkoop te verwerken en de betaalde bedragen af te storten.

Donderdag

Vandaag start ik ook vanuit huis; verder met de administratie van de executieverkoop van gisteren. Maar voordat ik hiermee klaar ben, krijg ik een telefoontje van mijn teamleider. Kan ik met spoed een collega assisteren bij een executieverkoop in de regio? Er moeten om 12:00 uur 2 auto’s worden verkocht, alsook een inventaris van een fysiotherapieruimte. Zo gezegd, zo gedaan!
Daarna naar kantoor voor een voorbespreking over een belastingschuldige. Samen met een collega overleg ik over wat in dit geval de beste aanpak is, omdat er grote financiële belangen in het geding zijn.

Vrijdag

’s Ochtends vrij, want om 14:00 uur word ik in uniform verwacht bij een zogenaamde ‘ANPR-actie’. Het betreft een grote actie waarbij verschillende overheden aanwezig zijn. Tijdens de actie – die start om 14:00 uur en duurt tot 22:00 uur – wordt een groot aantal automobilisten aangehouden, omdat er een belastingschuld openstaat bij de eigenaar van het voertuig.
De oogst van deze actie: 84 beslagen en 29 belastingschuldigen die op een andere wijze huiswaarts keren omdat hun voertuig in beslag is genomen.