Hoezo duaal traject accountancy?

Ik ga het je vertellen...
“Ik had een mooie auto van mijn werkgever, maar zat er ook erg veel in! Veel teveel naar mijn zin. 12 uur per dag - ook tijdens de zogenaamde ‘rustige maanden’ was geen uitzondering. Files, klanten door het hele land. En dan kan die auto mooi zijn, maar zó mooi? Dat gecombineerd met werkzaamheden die na twee jaar nog steeds min of meer hetzelfde waren met weinig uitzicht op meer, hooguit een of twee posten extra én werkzaamheden die weinig inhoudelijk waren en nauwelijks raakvlak hadden met de fiscaliteit… Hmmm…
Prima naar mijn zin, tevreden werkgever, leuke klanten en toch….
En toch heeft de 25-jarige Esmael Zamani twee jaar lang met veel plezier gewerkt bij een van de grootste accountantskantoren ter wereld. En is hij nú uitgesproken. Uitgesproken over zijn keuze en tot op de dag van vandaag nog steeds heel blij dat hij twee jaar geleden is geswitcht. De keuze heeft gemaakt om van dat kantoor de overstap te maken naar de Belastingdienst. Hij heeft nu namelijk alles wat hij wil. Alles wat hij miste op het kantoor, heeft hij gevonden bij de Belastingdienst. Werkzaamheden die er toe doen: in plaats van het uitvoeren van slechts een gedeeltelijke controle nu (mede)verantwoordelijk voor de gehele controle. Werkzaamheden met daarin een belangrijke fiscale component én ook nog eens een prima werk-privebalans. En het was heus ook een moeilijke keuze, zoiets doe je niet zo maar en hij heeft er uiteindelijk twee jaar voor nodig gehad, maar wat is hij blij dat hij deze keuze heeft gemaakt.
Bewust of onbewust? Het resultaat telt!
“Voordat het zover was, heb ik me goed georiënteerd. Niet eens zo zeer bewust, want zoals ik al zei, ik had het ook goed naar mijn zin: klant blij, baas blij, ik blij, iedereen blij! En toch schuurde het. Zeker toen ik meer werk kon maken van mijn grootste hobby, in mijn geval de politiek. Toen ik de kans kreeg om raadslid te worden in Zoetermeer wist ik dat er iets moest gebeuren. Ik zou dat raadslidmaatschap onmogelijk kunnen combineren met die 12 werkuren per dag en ik wilde dat zo graag.
Nyenrode én de politiek
Op dat moment sprak ik al veel met een studiemaatje van me op Nyenrode die het traject duaal accountancy bij de Belastingdienst volgde. Het was hij die me keer op keer enthousiast uitlegde wat hij allemaal al deed en mocht in zijn functie en mij steeds opnieuw vertelde hoeveel tijd en ruimte hij kreeg om te studeren en dan ook nog tijd overhield voor andere zaken. Tjee zeg, hoe dan? Toen hij mij begin 2017 dan ook vertelde dat de Belastingdienst opnieuw zou starten met een traject duaal accountancy wist ik dat ik mezelf in mijn voet zou schieten als ik er nu geen werk van zou maken. Ik solliciteerde en in gesprek met de selectiecommissie werden mijn laatste twijfels weggenomen, op één na! Dit was de kans waarop ik had gewacht, ware het niet dat mijn studieschuld….. Gelukkig kon de Belastingdienst toentertijd zo’n studieschuld nog overnemen, anders had het voor mij heel veel lastiger, zo niet onmogelijk geworden om in augustus 2017 ook te starten als student duaal accountancy bij de Belastingdienst. En had ik misschien alsnog moeten afzien van mijn grote wens om een rol van betekenis te spelen in de lokale politiek van Zoetermeer. Dat was nu niet nodig en hoewel het pittig en intensief is, wordt de balans goed bewaakt en heb ik nu het aller- allerbeste van twee werelden. Geweldig!
Bezint eer ge begint
Een ouderwets spreekwoord ja. Maar misschien toch op mij van toepassing. Ik wist het gewoon niet. Ik wist echt niet dat de Belastingdienst eigenlijk ieder jaar start met een traject duaal accountancy. Net zoals nu in 2020. En dus zou ik alle studenten - vwo óf hbo - willen zeggen: kijk goed om je heen! Oriënteer je. Ga het gesprek aan. Want hoewel het zeker geen twee verloren jaren zijn geweest op het kantoor, ik ken het wegennet van Nederland nu immers op mijn duimpje, moet ik toch ook echt zeggen: had ik het maar eerder geweten!