Niet te filmen: in gesprek met ICT-trainee Shylina

Hoewel met Shylina nog geen rol in een film was besproken, is zij wel de tweede op rij die wordt geïnterviewd over een ICT-traineeship bij de Belastingdienst. Na Reinier van Leussen die als trainee Java-ontwikkelaar aan de slag is bij de Belastingdienst, is nu de beurt aan Shylina die zich bij deze organisatie als .NET developer aan het ontwikkelen is. En hoe bijzonder is dat? Want Shylina was toch altijd marketeer?

Marketing of IT

“Dat klopt. Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Ik bewoog me al van heel jongs af aan in de digitale en online wereld. Was altijd bezig met websites en webdesign. Met uitvinden, uitzoeken en uitpuzzelen. Altijd met marketingdoeleinden als uitgangspunt, als vertrekpunt. Maar wilde ik dat wel? Lag mijn hart wel in de marketing of voelde ik juist veel meer bij die IT-component?

Kom van ver

Dus toen ik mezelf gedurende een jaar de kans bood om daarover na te denken en die vraag te beantwoorden, ging ik in het voorjaar van 2019 naar een bijeenkomt van de Belastingdienst.  Een bijeenkomst waarin allerlei informatie werd gegeven over de verschillende ICT-traineeships die deze organisatie te bieden had. En vooral de speeddates na afloop van de bijeenkomst, waarin ik in gesprek ging met managers en toenmalige trainees boden mij heel veel inzicht. Onder andere in wat er allemaal komt kijken bij een ‘180 graden-anders-omscholing’. In als ‘groentje’ beginnen en misschien minder kennis hebben dan anderen. Maar, misschien valt mijn switch dan nog wel mee als je die vergelijkt met die van anderen die net als ik een heel andere richting in wilden slaan…

Fijne werkgever, leuke collega’s, mooie (werk)omgeving

Het is allemaal mogelijk bij de Belastingdienst, want je kan hier echt heel veel leren in relatief korte tijd. Tijdens het .NET-traineeship combineer je theorie en praktijk en werk je - weliswaar natuurlijk eerst nog onder begeleiding - in een van de teams mee aan projecten. Je wordt omgeven door zeer ervaren collega’s met een schat aan ervaring die - misschien nog wel belangrijker - je altijd willen helpen. Ik ervaar echt veel saamhorigheid hier en bereidheid om een ander verder te helpen. Dat is ook wel nodig, want in de .NET-omgeving van de Belastingdienst - één van de grootste in Nederland - gebeurt veel. Heel veel. Het is letterlijk en figuurlijk een heel mooie omgeving.”

Traineeship

Inmiddels is Shylina al weer even onderweg in haar traineeship dat startte op 1 september 2019. Een traineeship dat zij samen met haar acht collega’s de eerste weken vooral in de ‘schoolbanken’ doorbracht. In het klaslokaal. Maar nadat zij eind oktober haar keuze had gemaakt voor welk team zij het liefste wilde werken (na bij ieder van de ongeveer 15 teams een of twee dagen rond te hebben kunnen kijken), is zij vanaf december steeds meer op de werkvloer te vinden. Eerst een dag in de week, daarna twee en nu soms zelfs al fulltime met af en toe weer even terug naar die banken. Voor een nieuwe module of training.

“Het is mooi geregeld hier. Niet ieder traineeship is namelijk hetzelfde. Het is echt maatwerk, waarop je je goed kunt voorbereiden. Sommige traineeships bereiden je eerst helemaal en 100% voor op de praktijk en bij mij was er dus sprake van een mix: deels (eerst) in de schoolbanken en deels (al snel) op de vloer.