Stefan en Ken, Test-trainees bij de Belastingdienst

Ontwikkeling, trainingen, cursussen én tegelijkertijd ook zekerheid en stabiliteit. Het zijn deze woorden die er met kop en schouder bovenuit steken als je met Stefan en Ken in gesprek gaat over hun ervaringen met het traineeship van de Belastingdienst: het ICT-traineeship voor test automation engineer wel te verstaan.
Vanuit heel verschillende werelden naar dezelfde omgeving
Stefan en Ken zijn beiden, maar met een totaal verschillende achtergrond - op 1 maart 2020 begonnen met dit traineeship. Kwam Ken hiervoor naar Nederland vanuit Denemarken - na daar een vierjarige hbo-studie toerisme te hebben afgerond, Stefan was degene die als voormalig HR-manager zijn intrede deed in de IT van de Belastingdienst. En dat is dan óók nog iets wat beide mannen onafhankelijk van elkaar aangeven: heb je interesse in IT, ben je gemotiveerd, wil je leren en groeien in je vak? Dan is het meer dan waarschijnlijk dat zo’n traineeship je op het lijf geschreven is. En dan hoef je écht niet al veel ervaring te hebben binnen het vakgebied. Want de cultuur binnen de Belastingdienst is die van een ‘helpende’. Collega’s zijn altijd bereid om je wegwijs te maken, je te informeren over of met je te sparren over zaken waar je tegenaan loopt of van gedachten wilt wisselen.
Helpende cultuur
Stefan: “Laatst nog. Ik wilde meer weten over SQL. Ik zocht een collega met verstand van zaken en die maakt dan 1,5 uur vrij om daarover met mij in gesprek te gaan. Ik kende hem niet, hij mij niet, maar het feit dat ik een probleem had en meer wilde weten, was voor hem meer dan genoeg reden om mij de helpende hand te willen bieden en daar tijd in te steken. En dan hebben we tijdens ons traineeship ook nog eens de beschikking over een buddy op wie wij altijd een beroep kunnen doen. Is toch geweldig?”
“Ja joh” vult Ken aan “die helpende hand hadden we in het begin ook wel nodig. Want twee weken na de start van ons traineeship zaten we alweer thuis: Nederland in een intelligente lockdown. Geen fysieke bijeenkomsten meer en van 09.00 uur tot 17.00 uur achter ons beeldscherm lessen volgen. Hoe fijn is het dan dat je als kersverse trainee ook onmiddellijk als taakvolwassen wordt beschouwd en je mening serieus wordt genomen? Toen wij aangaven dat het niet te doen was om op deze wijze zo intensief bezig te zijn, werd het programma gelijk aangepast: ’s ochtends les en ’s middags zelfstudie. Met spullen en tools die in orde waren en waarmee je uit de voeten kon. Ik heb me tot nu toe nog geen uur hoeven vervelen. Steeds kunnen leren. Echt prima geregeld!”

Het programma
En wat leer je dan zoal? Waar bestaat de lesstof uit? Dat varieert van een training BDD Cucumber tot XML. En van Robot framework tot selenium webdriver. En daarbinnen is dan ook nog eens ruimte voor veel eigen inbreng. Zo hebben Stefan en Ken – weliswaar op 1,5 meter afstand – ook een middag met elkaar doorgebracht. Waar ben jij mee bezig? Wat doe jij nu? Want ook al zijn ze samen gestart met het traineeship, inmiddels zijn hun wegen wat meer gescheiden en werkt Stefan bij CoE document management aan generieke systemen die gebruikt worden door andere systemen. en is Ken werkzaam in het team ‘overige middelen generieke aangifte applicatie (GAA)’. Een hele mond vol om het team te duiden dat zich bezig houdt met applicaties rondom de aangifte omzetbelasting. En ook dan zijn er nog steeds veel mogelijkheden om je eigen tijd in te delen. Meer tijd besteden aan team-werkzaamheden? Prima, doen we! Deze week wat meer uren nodig om te leren? Ook goed. Bespreken met je buddy en het wordt geregeld. En dat kan inmiddels gelukkig ook weer een dag per week op de locaties in Apeldoorn, waar de IT van de Belastingdienst met name is gehuisvest. Nu weer echt(er) Belastingdienst snuiven én leren en werken tegelijkertijd.