Kennismaken met accountancy bij de Belastingdienst

BD kenniscafe accountancy 2019

De Belastingdienst met daarbinnen de FIOD en Douane is één van de grootste werkgevers voor (register)accountants in Nederland. En wat doen die accountants dan allemaal? Dát konden accountants van buiten de Belastingdienst zelf ervaren tijdens het BD kenniscafé accountancy in De Knoop in Utrecht.

Tijdens interactieve workshops ontdekten zij dat het werk van een accountant bij de Belastingdienst veel meer inhoudt dan dagenlang met je neus in administraties te zitten. Hun activiteiten variëren van het opsporen van fraude en het bevorderen van compliance bij 1,9 miljoen Nederlandse ondernemingen tot het inzetten van expertise bij data-analyses.

Miljoenenjacht

Het speelveld van accountants bij de Belastingdienst is dan ook groot en zij kunnen totaal verschillende werkzaamheden verrichten. Het is mogelijk dat ze helpen bij de jacht op miljoenen in fraudezaken óf jaarrekeningen analyseren. En ook digitale speurneuzen kunnen hun hart ophalen bij de Belastingdienst. 
Naast gedegen vakinhoudelijke kennis en kunde, zijn ook de soft skills van deze accountants erg belangrijk: er moet goed overlegd kunnen worden met ondernemers van allerlei niveaus en tijdens een inval moeten zij hun zenuwen de baas kunnen blijven. En nu internationale e-commerce een grote vlucht neemt, is ook innovatief toezicht hard nodig. 

“Het is mooi om te zien dat er zo veel interesse is voor ons vakgebied.“

Voorloper in data-analyse

Van een accountant bij de Belastingdienst wordt dus veel verwacht. Dat beaamt Patrick Frijns, EDP-auditor bij Directie Grote Ondernemingen van de Belastingdienst. Hij gaf tijdens het kenniscafé een workshop over data-analyse. 

Patrick: ‘De Belastingdienst heeft op het vlak van data-analyse 30 jaar ervaring en loopt dan ook voor op dit gebied. We experimenteren met verschillende technieken. Technieken waarmee bijvoorbeeld het omslagpunt in een administratie wordt herkend als de vastleggingen niet meer kloppen met de werkelijkheid. Óf technieken waarmee processen worden geanalyseerd en door visualisatie inzichtelijk worden gemaakt.’ 

Veel interesse

‘Het was erg leuk om de workshop te geven. Het is mooi om te zien dat er zo veel interesse is voor ons vakgebied. Er waren allemaal gelijkgestemden met wie het goed praten en inhoudelijk sparren was over het vak. Mensen ook die zich verantwoordelijk voelen voor de maatschappij. Want daarvoor doen we het allemaal natuurlijk.’

“'De Belastingdienst heeft op het vlak van data-analyse 30 jaar ervaring en loopt dan ook voor op dit gebied.'“

Je krijgt hier kansen

‘Accountants vinden in de Belastingdienst een geweldig werkgever. Er is sprake van een prima werk- privébalans en de ondernemingen én onderwerpen waarmee je binnen onze organisatie in aanraking komt, zijn talrijk en meer dan divers te noemen. En je dient – je zou haast zeggen – een hoger doel, waarin je altijd optrekt met collega’s die datzelfde doel dienen: een eerlijke en rechtvaardige bv Nederland waarin de onderneming krijgt wat wordt verdiend en betaalt wat is afgesproken. Het leuke van het werk is ook dat het aantal klanten enorm groot en gevarieerd is en dat je te maken hebt met heel ondernemend Nederland. Dit klinkt misschien als een wervend praatje, maar het is echt waar. En dan heb ik nog niet eens de mogelijkheden genoemd die je bij de Belastingdienst krijgt om jezelf te ontwikkelen. Uiteraard moet je daar wel zelf achteraan, maar je kríjgt de kansen!’