
'Ik vind het niet alleen belangrijk wat ik werkinhoudelijk doe, maar vooral ook voor wie.'
Annette, Technisch architect
24 mrt 2021
‘In 2007 verhuisde ik naar Apeldoorn en zocht ik werk in de omgeving. Vrienden van mij werkten bij de Belastingdienst en hadden altijd positieve verhalen. En ik had sowieso altijd al meer affiniteit met de publieke sector dan met de commerciële – ik vind het niet alleen belangrijk wat ik doe, maar ook voor wie. Via een groot ICT-detacheringsbureau in Utrecht ben ik toen aan de slag gegaan bij Dienst Toeslagen. Eerst als functioneel ontwerper en later als technisch architect.
Even een andere uitdaging
Zeven jaar lang was ik gedetacheerd bij de Belastingdienst toen ik besloot een andere uitdaging te zoeken. Het leek me toch wel interessant om de technische architectuur van een andere organisatie te leren kennen. Die wens pakte helaas anders uit dan ik verwacht had. Gelukkig kwam ik in de periode dat ik twijfelde over mijn nieuwe baan toevallig mijn voormalige leidinggevende bij de Belastingdienst tegen die me vertelde dat mijn opvolger zou vertrekken. Ik twijfelde geen seconde en ben in 2016 in vaste dienst gekomen als technisch architect, wederom bij Dienst Toeslagen.
.NET op grote schaal
Dienst Toeslagen heeft een waanzinnig groot landschap dat volledig draait op Microsofttechnologie. Een .NET-implementatie van deze omvang heb ik nog nooit eerder gezien: niet alleen de websites voor burgers en medewerkers, maar ook alle bedrijfslogica die nodig is voor het hele toeslagenproces is ontwikkeld met .NET. We hebben acht miljoen burgergebruikers en dagelijks 70.000-80.000 bezoekers op het burgerportaal. Dat zijn enorme aantallen en dat maakt het ook zo leuk. Vanwege de schaal en de bijbehorende beveiliging krijg je vraagstukken met een complexiteit die je maar weinig tegenkomt in Nederland.
“Ik vind het niet alleen belangrijk wat ik werkinhoudelijk doe, maar vooral ook voor wie.“



Eén functie, verschillende rollen
Toen ik bij Dienst Toeslagen begon hadden we vier grote releases per jaar. We doen nu eens in de vier weken een release. De wereld om ons heen verandert constant en dat stelt ook andere eisen aan de manier waarop je software bouwt. We werken Agile en zijn bezig Continuous Delivery door te voeren. Mijn voornaamste aandachtsgebied is ervoor zorgen dat de software van Dienst Toeslagen door meerdere teams naast elkaar kortcyclisch aangepast kan worden zonder dat de wijzigingen van het ene team het andere team raken. We zien bijvoorbeeld dat we onze applicaties hiervoor moeten opsplitsen in kleinere services. We gebruiken hiervoor de concepten van Domain Driven Design en baseren de oplossing op een architectuur waarin het domein centraal staat.
In dit proces heb ik verschillende rollen. Als product owner zorg ik ervoor dat de goede dingen worden gebouwd, in de juiste volgorde. Als technisch architect denk ik na over hoe we dat vervolgens gaan bouwen – op zo’n manier dat het past binnen onze architectuurconcepten en -principes – en kijk en denk ik mee met de bouwers. Dat is echt mijn ding. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Je kunt het op papier bedenken, maar de realiteit is soms weerbarstig.
Persoonlijke ontwikkeling
Ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt in 2016. De Belastingdienst is een fijne werkgever. Het salaris is prima, de werk-privébalans is goed en er zijn voldoende ontwikkelmogelijkheden. We krijgen veel ruimte om opleidingen in trainingen te doen, ook onder werktijd. In het kader van persoonlijke ontwikkeling kun je ook naar werkgerelateerde congressen en evenementen, in binnen- en buitenland. Ik heb hier echt mijn plek gevonden. Mijn functie is breed en heeft alles in zich wat ik belangrijk vind.’