'Als EDP'er kijk ik naar de eisen waaraan bedrijven moeten voldoen op het gebied van data-informatie.'

Enhar, IT-auditmedewerker bij de Douane

‘In 2012 kwam ik als hbo-student Fiscaal Recht en Economie terecht bij de Douane. Ik had destijds al een bijbaantje in de haven en was nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurde. Een half jaar lang werkte ik als stagiair bij de afdeling klantmanagement. Bedrijven in de haven vragen vergunningen aan om hun douaneproces te vereenvoudigen. De naleving van die vergunningen moet om de zoveel tijd worden gecontroleerd door administratieve controlemedewerkers en EDP-auditmedewerkers.

Afwisselend en dynamisch

Tijdens mijn stageperiode ondersteunde ik de administratieve controles. We gingen daarvoor in teams bij klanten op bezoek om de logistieke administratie te controleren. Die klantbezoeken vond ik het leukst; het maakte het werk afwisselend en dynamisch. We bezochten verschillende bedrijven die de meest uiteenlopende goederen importeren van over de hele wereld. Van kleine printplaatjes tot aan grote machines. De complexe Europese wetgeving die daarbij kwam kijken vond ik heel interessant.

Intern meer leren

Na mijn afstuderen ben ik voltijd bij de Douane gaan werken. Ik startte als aangiftebehandelaar, maar wilde al snel weer doen wat ik tijdens mijn stageperiode deed. Daarom volgde ik een interne opleiding tot administratieve controlemedewerker bij de Rotterdamse haven. Tijdens een van de controles maakte ik kennis met Electronic Data Processing (EDP), een ander, meer technisch douanespecialisme dat de administratieve controles ondersteunt door de beheersingsmaatregelen die in de automatisering zijn geïmplementeerd te controleren. Ik zag EDP’ers te werk gaan en dacht: dat is pas interessant. Vorig jaar september ben ik daarom gestart met de interne opleiding tot EDP’er. Een pittig traject, maar heel leerzaam en daardoor leuk om te doen.

“De focus ligt op automatisering: welke beheersingsmaatregelen zijn er getroffen om de juistheid en volledigheid van informatie te bewaken?“

Van administratie- naar datacheck

Als EDP'er kijk ik naar de eisen waaraan bedrijven moeten voldoen op het gebied van data-informatie. Dus: worden de data goed bewaard en beveiligd? Dat is enorm belangrijk voor de bedrijfscontinuïteit, maar ook voor de werkzaamheden van de Douane. De focus ligt op automatisering: welke beheersingsmaatregelen zijn er getroffen om de juistheid en volledigheid van informatie te bewaken? Een collega zei ooit: eigenlijk gaat het om de automatisering van de controle en de controle van die automatisering. Als bedrijven de benodigde beheersingsmaatregelen in de automatisering hebben geïmplementeerd, waardoor de logistieke administratie juist én compleet is, kunnen vergunningen afgegeven worden.

Interessant vakgebied

De Douane is voor mij dé werkplek, omdat ik het vakgebied enorm interessant vind. Ik bezoek de grootste bedrijven en mag binnenkomen om te ontdekken hoe het er allemaal aan toegaat. De sfeer tussen collega’s onderling is daarnaast altijd goed en gezellig; iedereen heeft respect voor elkaar en heeft zijn deur openstaan. Je kunt bij al je collega’s – jong en oud – met vragen terecht. Dat vind ik altijd zo leuk en mis ik nu, in tijden van corona. De komende drie jaar wil ik me verder ontwikkelen door als EDP’er in de praktijk te werken. En daarna misschien nog een master te gaan doen. Ik wil hoe dan ook bij de Douane blijven werken. Hier voel ik me thuis.’