Eveline

‘Door internationale fiscale samenwerking kunnen bedrijven beter aan hun belastingplicht voldoen.’

Eveline, Teamleider Grote Ondernemingen / Special Internationaal

‘Ruim 25 jaar geleden bood de Belastingdienst me de mogelijkheid om een studie accountancy én een baan met elkaar te combineren. Ik vond het een unieke kans en dacht: ik ga gewoon een paar jaar bij de Belastingdienst aan de slag en zie daarna wel weer verder. Maar de verschillende uitdagingen hebben me altijd hier gehouden. Door de jaren heen heb ik een studie tot RA gevolgd en gewerkt bij de Douane, maar ook ervaring opgedaan als controlemedewerker, klantcoördinator en projectmanager. Vooral de functies met een internationale inslag hebben mijn hart altijd sneller doen kloppen. De uitdaging, in combinatie met een goede werk-privébalans, heeft ervoor gezorgd dat de Belastingdienst voor mij altijd de ideale werkgever is geweest, in elke fase van mijn leven.

Internationaal samenwerken

In mijn huidige functie als Teamleider Special Internationaal binnen het segment Grote Ondernemingen stuur ik een team aan dat toezicht houdt op bijzondere financiële instellingen, met een lelijk woord ook wel brievenbusfirma’s genoemd. In deze tijd van toenemende globalisering is het voor bedrijven makkelijker om zich in verschillende landen te vestigen. En die verschillende landen hanteren vaak andere fiscale wet- en regelgeving. Om een compleet beeld te krijgen van de verschillen en overeenkomsten zitten we met de Belastingdienst in grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden met andere belastingdiensten, EU-projectgroepen en de OESO. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat bedrijven de juiste hoeveelheid belasting afdragen en er geen gaten ontstaan waar belastingplichtigen gebruik van kunnen maken. Een goede informatie-uitwisseling is hierbij cruciaal. Bij de Belastingdienst zijn we wat dit betreft goed op weg, maar zullen we ook nóg meer moeten investeren in onze ICT-infrastructuur, dataverwerking en beveiligde communicatie tussen belastingdiensten.

Interactie

In die internationale samenwerking is en blijft de interactie leidend. Wanneer we belastingontwijking vermoeden, werken we samen met andere belastingdiensten om ervoor te zorgen dat alle partijen hun fair share betalen, hier of ergens anders. Maar wanneer regels in verschillende landen niet op elkaar aansluiten, moeten bedrijven soms dubbel belasting betalen over een fiscaal resultaat. In dat geval zoeken we de samenwerking om een oplossing te vinden en dubbele belastingheffing te voorkomen. Het is dus een kwestie van maatwerk om te bepalen welke aanpak past. In de samenwerking met internationale partijen, maar ook met burgers en bedrijven, is communicatie en menselijke interactie belangrijk. Hoe breng je een boodschap zo duidelijk mogelijk over? Hoe maak je afspraken? En hoe kom je die vervolgens na?

Aandacht voor het gesprek

Voor de Belastingdienst van de toekomst wordt samenwerken nóg belangrijker. In internationaal verband, maar ook intern tussen de organisatieonderdelen en binnen verschillende teams. De Belastingdienst is een kennisorganisatie; een dynamische club van vakspecialisten uit verschillende disciplines. We hebben de maatschappelijke verplichting om ons werk zo goed mogelijk te doen en samenwerken is daarbij van groot belang. Als manager van een team probeer ik daarom altijd tijd vrij te maken voor mijn mensen en een vraagbaak te zijn als het om de inhoud gaat. Na jaren van nieuwe procesinrichtingen, verzakelijking en efficiencyslagen bij de Belastingdienst is dat mijns inziens ook precies wat we moeten doen: meer aandacht voor het inhoudelijke gesprek met elkaar.’


< Terug naar alle verhalen