'Het feit dat je met zoveel verschillende facetten te maken hebt, bevordert je persoonlijke ontwikkeling enorm.'

Hilda, Medewerker klantrelaties bij de Douane

‘Eind jaren 80, begin jaren 90 was het voor mij als leerkracht in het basisonderwijs lastig om een vaste baan te krijgen. Omdat ik meer zekerheid wilde, ben ik me verder gaan oriënteren. Een aantal jaar reed ik als buschauffeur heel Europa door in een touringcar voor schoolreisjes en dagjesmensen. Superleuk, maar ook vermoeiend, toch onzeker en niet iets wat ik voor altijd wilde doen. Ik was 29 toen ik via een uitzendbureau een tijdelijke vacature bij de Douane zag. Er was iemand nodig om de stempelachterstand in te halen die was ontstaan bij het loket. Het zou in eerste instantie een klus voor 2 à 3 weken zijn, maar inmiddels ben ik 50 en werk ik er nog steeds.

Geen broekie meer

De uitzendfunctie die ik als eerst vervulde was een lagere functie dan waarvoor ik was opgeleid, maar dat maakte me destijds niet uit. Ik zat er op mijn plek, en dat werd opgemerkt én beloond met een vast contract. Door de jaren heen ben ik binnen de Douane doorgegroeid en inmiddels bekleed ik een hbo-functie en ligt mijn focus op administratieve controles. Omdat ik hier al best een tijd zit, heb ik gezien hoe enorm snel de Douane zich heeft ontwikkeld. Toen ik met dit werk begon liep ik met dikke stapels papier rond, maar nu is alles digitaal en werk je waar je maar wilt. Wat ik grappig vind is dat ik zo lang jonger ben geweest dan mijn collega’s, dat ik me pas sinds een paar jaar geen broekie meer voel. Inmiddels werken er namelijk veel nieuwe collega’s, die veel jonger zijn dan ik ben.

Vergunningen controleren

Ik doe voornamelijk administratieve onderzoeken bij bedrijven; ik neem onder andere vergunningen van bedrijven onder de loep. Daarvoor ga ik langs om te controleren of ze nog voldoen aan de wetgeving die bij zo’n vergunning hoort. Wanneer een bedrijf een bepaalde vergunning of keurmerk heeft, komen daar namelijk allerlei faciliteiten en vrijheden bij kijken. Daardoor hoeven ze in principe minder gecontroleerd te worden door de Douane. Maar dat betekent wél dat ze hun eigen administratie extra goed moeten bijhouden en alles zelf goed moeten uitvoeren en opschrijven. Ik beoordeel of een bedrijf dit op de juiste manier doet en of de aangiften kloppen, maar maak bijvoorbeeld ook een rondje om het pand om te kijken of het hekwerk in orde is en of de camera’s het goed doen. Ik dek zo de accountancy-kant, maar controleer bijvoorbeeld ook de vergunning voor de beveiligings- en veiligheidssystemen. 

“Het feit dat je met zoveel verschillende facetten te maken hebt, bevordert je persoonlijke ontwikkeling enorm.“

Een kijkje in de keuken

Omdat ik op veel verschillende plaatsen kom, krijg ik met veel verschillende problematiek en wetgeving te maken. Dat maakt het werk inhoudelijk heel uitdagend. De ene keer doe je een onderzoek bij een bedrijf dat in drank of sigaretten handelt en heb je te maken met accijns, de andere keer bezoek je een bedrijf dat handelt in grote machines of juist kleine printplaatjes. Ieder bedrijf werkt zo compleet anders en je mag overal in de keuken kijken. Het feit dat je met zoveel verschillende facetten te maken hebt, bevordert je persoonlijke ontwikkeling enorm.

Respect voor elkaar

Wat ik zo leuk vind aan werken bij de Douane? Er werken zó veel diverse mensen en iedereen heeft respect voor elkaar. Het maakt niet uit in welke functiegroep je werkt, of je nu hoog in de boom zit of de koffie verzorgt. Als het aan mij ligt zit ik hier tot mijn pensioen. Je hebt binnen de Douane verder heel veel mogelijkheden en functies, dus als iets je niet (meer) ligt is er altijd wel iets anders wat je kunt doen. Je krijgt de mogelijkheid om zowel horizontaal als verticaal te solliciteren; dat geeft perspectief. Daarnaast is er veel ruimte voor sociale activiteiten en hebben we onderling ook een persoonlijke band. Het hoogtepunt van het jaar is voor ons kantoor toch wel echt de kerstborrel, dus ik hoop dat we daarvoor in 2021 extra groots kunnen uitpakken.’