Van bootcamp naar baan...

“Een marketingpraatje? Ja, dat lijkt wel hé?! Of een reclamespotje? Zou ook kunnen hoor, maar dat is het écht niet. Ik kan echt niets bedenken waarover ik niet tevreden ben tot nu toe. Neem nou onze begeleidster? Altijd bereikbaar, altijd goedlachs, altijd hulpvaardig. Dat is zo prettig in zo’n grote organisatie als de Belastingdienst. Je kan gemakkelijk ‘verdwalen’, niet weten waar of bij wie je moet zijn en dan is zo’n vast aanspreekpunt tof en superfijn. Gewoon goed geregeld. Nee, dit duaal leertraject bij de Belastingdienst had voor mij niet op een beter moment kunnen komen. Wat ben ik blij dat ik die vacaturetekst tijdig heb gezien.”

En van schoolbank naar schoolbank...

De 21-jarige Bas Slijkhuis is positief, heel positief als hij enthousiast vertelt over de weg die hij loopt in de wereld van de ICT. En dat is een heel andere weg dan de meesten doen. Want na een jaar aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen was het voor Bas duidelijk: hij leert beter in de praktijk dan in de schoolbanken. En toen hij door simpelweg te googlen terecht kwam op www.werken.belastingdienst.nl en daar de vacature duaal leertraject hbo-bootcamp zag, wist hij  waar zijn kansen lagen. Daar! Bij de Belastingdienst! Hij solliciteerde, werd uitgenodigd voor de selectiedag en hoorde nog diezelfde dag – zo fijn dat je onmiddellijk de uitslag krijgt – dat hij in het najaar zou kunnen starten als ‘bootcamper’. Bas kon zijn geluk niet op. Bij wijze van spreken dan he?! Want toen moest het nog wel gebeuren. Terug naar de schoolbanken, terug naar leren, terug naar hard werken, maar op zo’n andere manier.

En van Apeldoorn naar Schiphol naar Rotterdam naar…

En medio september was dat dan zover. Toen de voormalige studiegenoten van Bas startten met hun tweede studiejaar aan de Hogeschool, maakte Bas kennis met zijn negen nieuwe ‘klasgenoten’ met wie hij de komende zes maanden ‘op bootcamp zou gaan’. Eerst allemaal dezelfde basiskennis opdoen en leren programmeren in verschillende talen. Veel tijd en aandacht besteden aan het verrijken van de eigen soft skills. Geen toetsen of tentamens. Wél samen met twee of drie anderen in de praktijk werken aan een eindopdracht en laten zien dat je het kunt en wilt: werken bij de Belastingdienst. En ondertussen diezelfde organisatie leren kennen en ontdekken. Letterlijk. Door iedere week een dag op safari te gaan en een bezoek te brengen aan een van de organisatieonderdelen. Zoals bijvoorbeeld aan de Luchthaven Schiphol en daar op plekken te komen waar een ‘normaal iemand’ nooit kan of mag komen. Of soortgelijke mogelijkheden krijgen in de haven van Rotterdam en zien en horen hoe het daar reilt en zeilt. Het lijkt dus echt te mooi om waar te zijn, want ondertussen ontving Bas ook nog eens een mooi salaris. Dat is wel wat anders dan hij zou krijgen met een bijbaantje in de supermarkt tijdens zijn studie aan de Hogeschool.

Mijn carrière

En dat was dan nog maar het begin. Want nadat hij zijn eindopdracht had afgerond – één waarin hij samen met een andere bootcamper Python (backend) liet communiceren met Elm (frontend): een waar huzarenstukje – kon Bas weer een mooie salarisstap maken en is hij in maart van dit jaar gestart met zijn traineeship als BPM-developer. Het komende jaar leert hij dat van haver tot gort kennen om die kennis daarna te kunnen toepassen in de ontwikkeling van bijvoorbeeld een dashboard dat de applicaties monitort die door team klantbeheer worden gebruikt. En dan dáárna? Dan hopelijk een vaste baan bij de Belastingdienst op slechts een steenworp afstand van zijn woonplaats Eerbeek. Zo mooi kan het zijn ineens!