
'Wát een avontuur. Spannend van het begin tot het eind. We wilden gewoon allemaal graag.'
Yannic, medewerker opsporing bij de FIOD
17 dec 2019
360 graden anders
“En ineens sta je daar dan. 28 november 2019: rechercheopleiding achter de rug, certificaat in handen, getrouwd, én in dienst van de FIOD van de Belastingdienst. Wie had dat een maand of negen geleden kunnen bedenken?” Yannic, medewerker opsporing bij de FIOD in Eindhoven zegt het lachend en ook wel blij en trots. “Ja joh, ik had dit zelf natuurlijk ook niet verwacht. Misschien wel gehoopt, maar zeker niet verwacht. Dat mijn leven er in krap een jaar tijd zo anders uit zou zien. Zoals gezegd: ik ben inmiddels getrouwd, maar dat zat er natuurlijk al wat langer aan te komen. Dat wist ik al eerder. Maar dat ik nu al werkzaam zou zijn als medewerker opsporing bij de FIOD in Eindhoven, nee dat dus niet.
Ik zal je vertellen hoe dat in zijn werk is gegaan. Tijdens mijn opleiding hbo-accountancy had ik al eens een vacature gezien bij de politie als financieel rechercheur, maar toen ontbraken de juiste papieren nog. En na het afronden van die studie ben ik gaan werken als assistent-accountant bij een van de grootste accountantskantoren in Nederland. Ik heb het die 3 à 4 jaar best goed naar mijn zin gehad, maar wist tegelijkertijd dat ik iets anders wilde. Dat ik dit niet de rest van mijn leven zou blijven doen. En dus solliciteerde ik bij de FIOD, waar ik op maandag 4 maart 2019 startte.
Voorafgaand aan de recherecheopleiding
Die maandag bevond ik me met allemaal andere nieuwe medewerkers van de Belastingdienst in Utrecht voor de zogenoemde onboarding, waarin je kennismaakt met datgene waarvoor de Belastingdienst staat of wil staan, zoals geloofwaardigheid, rechtvaardigheid, eerlijkheid en niet op de laatste plaats integriteit!
Daarna volgde de FIOD-week. Minstens zo leuk en al iets dichter bij mijn toekomstig werkveld. Kennismaken met al dan niet directe collega’s en met de processen en producten van de FIOD door middel van speeddates of presentaties. Gevolgd door de initiële opleiding waarin je gedurende 5 à 6 weken op hoofdlijnen zoveel mogelijk leert over strafrecht, strafvordering, het proces verbaal en je wordt gepokt en gemazeld in gespreks- en verhoortechnieken. En daarna, ja daarna begon dus waarom het eigenlijk allemaal was begonnen: de rechercheopleiding.
It giet oan…
Met elf collega’s, waarvan er een bij de Douane zou gaan werken verzamelden we in de Domstad. Gedurende ongeveer 13 weken op en af drie dagen in Utrecht en twee dagen thuisstudie, waarin je – na een korte herhaling van de initiële opleiding – echt stap voor stap leert hoe je een onderzoek doet: van pre-weegdocument tot proces verbaal van verdenking en van vordering van bankgegevens tot officier van justitie. Écht alles komt aan bod. Veel presentaties van organisatieonderdelen van de FIOD of van experts uit het werkveld. En tegelijkertijd zelfstandig of in groepjes van 2 onder begeleiding onderzoeken. En dan denk je daarna misschien dat je er eindelijk bent, maar dan moet het beste nog komen…
“Wát een avontuur. Spannend van het begin tot het eind. We wilden gewoon allemaal graag.”
The final count down
Het examen. Samen met een collega én dan zonder begeleiding moet je een nieuw onderzoek tot een goed eind brengen. Een onderzoek dat gewoon van A tot Z moet kloppen. De FIOD – en de Douane ook natuurlijk, kan zich immers geen fouten of slordigheden veroorloven. Tijdens deze casuweek start je het onderzoek in Utrecht en daarna zit je samen met die collega een week in een huis om alle stappen van het onderzoek te doorlopen die je jezelf tijdens de opleiding eigen hebt gemaakt. Wát een avontuur. Spannend van het begin tot het eind. We wilden gewoon allemaal graag. En… we hebben het ook allemaal afgerond en gehaald. Soms met wat extra inspanning of een herexamen, maar allemaal gehaald. Mooi!! En dus ja, daar sta ik dan….