'Ik had totaal niet verwacht dat ik qua kennis nu hier zou staan. Je leert iedere dag weer iets meer over programmeren.'

Atsje en Michelle, Junior Java ontwikkelaars

02 mei 2019

Ongeveer 2,5 jaar geleden startten Michelle en Atsje aan een traineeship binnen de Belastingdienst via Createment. Inmiddels hebben zij het traineeship doorlopen en zijn zij werkzaam als junior Java-ontwikkelaar bij de Belastingdienst in Apeldoorn.

Junior Java ontwikkelaar

Bij de Belastingdienst zijn Michelle en Atsje werkzaam als junior Java ontwikkelaar. Dit houdt in dat zij meewerken aan het bouwen van applicaties en hiervoor de code schrijven in Java. “We werken zowel aan front-end als back-end. Op dit moment werken we aan een applicatie voor de mijnbouwwet. Over alles in de mijnbouw wordt namelijk belasting betaald”, vertelt Michelle. Atsje vervolgt: “Deze applicatie is bedoeld voor de medewerkers van de Belastingdienst. In deze app kunnen zij bijvoorbeeld de administratie van de belasting hierover bijhouden.”

Het traject

In de eerste maand van het traineeship zijn Michelle en Atsje aan de slag gegaan met de basis van Java. Hierna volgden zij drie maanden diverse trainingen bij de Belastingdienst. Daarna gingen zij in de praktijk aan de slag. Michelle: “Ik ben gestart in een Java ontwikkelstraat. Dit is een team dat de gereedschapsset voor het ontwikkelen en beheren van Java-applicaties bij de Belastingdienst levert. Ik heb daar meegewerkt aan project overstijgende, herbruikbare code en tooling. Inmiddels ben ik geswitcht naar een groter team. Dit is het team waar Atsje werkzaam is.”

Atsje: “Het verliep eigenlijk heel soepel om in een nieuw team terecht te komen. Je werkt al snel mee in het team. Vanaf het begin was mijn manier om aan de eerste de beste persoon hulp te vragen als ik iets niet wist. Als zij me niet konden helpen stuurden ze me door naar degene die dit wel kon. Zo leerde ik snel veel mensen op de afdeling kennen.”

Een jaar verder

Inmiddels zijn Michelle en Atsje al ruim een jaar in dienst bij de Belastingdienst. “Ik had totaal niet verwacht dat ik qua kennis nu hier zou staan. Je leert iedere dag weer iets meer over programmeren. Sommige dagen lijkt het alsof je nog erg veel moet leren, maar als je terugkijkt heb je pas door hoeveel je geleerd hebt, zegt Michelle. Atsje: “In het begin was je in je functie bijna alleen bezig met het schrijven van code en dingen die direct met code te maken hebben. Wat ik nu doe is uitgebreider. Ik pak er nieuwe dingen bij op, zo ben ik bijvoorbeeld bezig met het leren voor het beheer van Deploy Pipelines.”

Werken bij de Belastingdienst

Het werken bij de Belastingdienst bevalt Michelle en Atsje goed. Michelle: “De sfeer bij de Belastingdienst is erg fijn. We werken als team erg flexibel met sprints van twee weken. We leveren iedere twee weken ook code op aan onze klant. We zitten dan ook met de klant aan tafel. De lijntjes zijn dus erg kort. Daarnaast maken collega’s waar mogelijk tijd vrij om je te ondersteunen in je werkzaamheden en leerproces. Vanuit de organisatie krijg je de ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen en cursussen te volgen die je daarbij ondersteunen.” Atsje sluit zich daarbij aan: “Het is belangrijk dat je je ogen openhoudt voor de mogelijkheden die er zijn. Als je de kleine dingen aanpakt die je leuk vindt kan dit groeien tot iets veel groters.”