
'Gaat de juiste informatie op de juiste manier door onze inningssystemen? Dat is wat ik continu monitor.'
Richard, Functioneel beheerder
21 dec 2018
‘Van luchtmachtmilitair bij Defensie tot functioneel beheerder bij de Belastingdienst. Dat is in een notendop mijn 25-jarige loopbaan bij het rijk. Hoe ik de ICT ben ingerold? Na mijn werk op vliegbasis Twente kwam ik als onderofficier bij de NAVO in Duitsland terecht. Daar volgde ik ICT-opleidingen en werd ik systeembeheerder. Op een gegeven moment zag ik dat ze bij de Belastingdienst testers zochten. Inmiddels heb ik hier in verschillende rollen al ontzettend veel gedaan: van het testen van FIOD-applicaties tot het uitrollen van Linux-systemen, en van werken als testcoördinator tot solution-engineer. En ik vind het nog steeds prachtig dat geen dag hetzelfde is.
Massale processen
Op dit moment zit ik in de afrondende fase van de hbo-bacheloropleiding business IT & management. Die studie sluit perfect aan bij mijn werk als functioneel beheerder. Ik ben namelijk dé schakel tussen de business — de interne organisatie van de Belastingdienst — en ICT. Bij de unit Productiekwaliteit en Gebruiksbeheer zorg ik samen met mijn collega’s dat de massale processen binnen de Belastingdienst, zoals inning, goed verlopen.
Dagelijkse rapportage
Ik begin mijn werkdagen met het monitoren van de systemen. Via meetpunten die we hebben gedefinieerd tonen we de tijdigheid van gegevens aan en bewaken we of de juiste informatie op de juiste manier door onze inningssystemen en de hele keten gaat. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of het correcte aantal belastingbrieven de deur uit is gegaan. En of onze systemen intern op de goede manier worden gebruikt. Daarover rapporteer ik dagelijks aan het management.
“Gaat de juiste informatie op de juiste manier door onze inningssystemen? Dat is wat ik continu monitor. Op basis hiervan passen we functionaliteiten aan of laten we applicaties ontwikkelen.”
Nieuwe applicaties en functionaliteiten
Als functioneel beheerder speel ik ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties en functionaliteiten. Op basis van features en userstory’s stel ik beheercriteria op die de productteams meenemen in de ontwikkeling. Ik overleg vervolgens wekelijks met zowel de productmanager als de productowner. Bijvoorbeeld over de releaseplanning.
Letterlijk naast de eindgebruikers
Wat ik het leukste vind aan mijn werk? Het contact met mensen. Juist omdat je als functioneel beheerder met zoveel verschillende dingen bezig bent, moet je van heel veel zaken iets weten. Ik houd dus overal een vinger aan de pols en onderhoud nauw contact met de interne eindgebruikers. Niet alleen handel ik hun vragen af, ik zoek ze ook actief op. Zeker twee dagdelen per week zit ik letterlijk naast de gebruikers. Dan doe ik gewoon mijn eigen werk — dat is het voordeel van werkplekonafhankelijk werken — en krijg ik tegelijkertijd goed mee hoe zij met de applicaties omgaan.
Open cultuur
De Belastingdienst is een dynamische en complexe omgeving. Verandert er iets in de wet- en regelgeving, dan heeft dat vaak direct gevolgen voor ons werk. Ook spelen er vaak verschillende belangen, waardoor je stevig in je schoenen moet staan. Maar dat zie ik juist als een boeiende uitdaging. Ook fijn: de open cultuur en de familiaire sfeer hier. Je kunt gewoon alles zeggen. Daar houd ik wel van. Ik heb al op veel plekken gewerkt, maar bij de Belastingdienst vind ik de sfeer en de mensen het prettigst.’