'Ik vind het een nobele taak om de Europese markt te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.'

Nischal, controlemedewerker

‘Van huis uit heb ik meegekregen om aan je medemens te denken. Voordat ik hier kwam werken, heb ik daar op meerdere manieren uiting aan gegeven: van boksles aan jongeren of wandelen met bejaarden tot een eigen stichting om mensen bewust te maken van gezond leven. Via het uitzendbureau kwam ik bij Toeslagen terecht, waar ik al snel opleidingen ben gaan geven aan collega’s. Mensen dingen bijbrengen en bij elkaar brengen, daar krijg ik energie van.

Controleren én leren

Toen de Douane controlemedewerkers met een hbo-diploma accountancy zocht, heb ik me meteen gemeld. Ik ben gek op cijfers en logica, het koppelen van informatie. Daarnaast kom je bij controles over de vloer bij ondernemers en hoor je de passie in hun verhalen. Hoe vertaalt een bedrijf zijn werkzaamheden naar cijfers? En hoe kan ik uit die cijfers opmaken welke activiteiten er hebben plaatsgevonden? Dat vraagstuk vind ik erg interessant.

Ik controleer im- en exportbedrijven in zeer uiteenlopende branches: groente & fruit, textiel, tech, metaal. We kijken of alle nationale en internationale heffingen netjes zijn afgedragen, of de accijnsbelasting is voldaan en of er geen anti-dumping rechten overtreden worden. Stel dat er goederen van buiten de EU worden geïmporteerd tegen een veel lagere prijs dan gebruikelijk in een bepaalde markt. Klopt dat wel? Zijn alle elementen van de ‘douanewaarde’ meegenomen in de ingediende aangiften van het bedrijf? Doordat ik ook bij bedrijven kom waar je in eerste instantie niet zo snel aan denkt, leer ik ontzettend veel. Ik ken inmiddels alle bloemennamen en weet alles over voedingssupplementen en metalen buizen.

Gezond evenwicht

Misschien is het mijn sociale opvoeding, maar ik vind dat mijn werk niet draait om bedragen en (burgerservice)nummers maar om de toekomst van mensen en hun bedrijven. Het is van het grootste belang dat wij als Belastingdienst en zij als belastingplichtige transparant zijn naar elkaar, weten wat we van elkaar kunnen en mogen verwachten en daarop kunnen vertrouwen. Dat er een gezond evenwicht bestaat en een systeem met checks and balances om dit evenwicht te bewaken.

“Ik ben een beetje een freestyler. Maar ook daar is ruimte voor bij de Belastingdienst.”

Ruimte voor vernieuwing

Ik heb een creatieve geest en wil onze aanpak blijven vernieuwen. Meedenken hoe we administratieve controles sneller en efficiënter kunnen uitvoeren. Die houding wordt op prijs gesteld hier. Naast de collega’s met jarenlange ervaring bij de Douane komen er steeds meer mensen met een frisse blik binnen, die anders tegen processen aankijken. Die combi van kennis en ervaring enerzijds en vernieuwing en innovatie brengt nieuwe energie binnen de Douane. Er wordt nu ook proactief vanuit het management aangegeven: klopt er iets niet in jouw ogen? Meld het dan!

Toekomstperspectief

Ik ben geen stilzitter, wil mezelf steeds blijven ontwikkelen. Dat is de reden dat ik dit jaar ga beginnen aan mijn opleiding tot registeraccountant. Met hulp van de loopbaanadviseurs van de Belastingdienst en de BelastingdienstAcademie heb ik een opleidingstraject kunnen uitstippelen dat bij mijn situatie en toekomstplannen past. In de toekomst wil ik in de rol van controleleider collega’s helpen en coachen hoe ze hun controles beter kunnen uitvoeren. Dat sparren vind ik nu ook heel fijn met mijn eigen controleleider. Maar bijvoorbeeld ook meedenken over EDP auditing. Ik heb een brede interesse, dus het geeft een fijn gevoel om te weten dat je hier nooit uitgeleerd bent.’