'De grootschaligheid van de informatieketen en de diversiteit van bronnen hier heeft me gegrepen.'

Alex, Functioneel beheerder

‘Ik ben mijn loopbaan begonnen als elektromonteur. Daarna werkte ik 33 jaar bij de Douane, waarvan de laatste 15 jaar in de ICT. Aan het einde van mijn carrière daar kende ik het hele informatieproces van A tot Z en was ik meer ICT’er dan Douanemedewerker. Eigenlijk vond ik dat daar een hoger salaris bij paste, maar ik kreeg een nog beter aanbod: een hbo-opleiding. Die kans heb ik toen met beide handen aangegrepen.

Van Douane naar data

Drieënhalf jaar later studeerde ik af als ICT-bedrijfskundige. Op dat moment waren er weinig mogelijkheden op hbo-niveau bij de Douane, maar wel bij de afdeling Data & Analyse van de Belastingdienst. Met mijn ruim tien jaar ervaring in het werken met data werd ik na een kort sollicitatietraject meteen aangenomen. Zo stond ik ineens aan het begin van een geheel nieuwe ontdekkingsreis.

“De grootschaligheid van de informatieketen en de diversiteit van bronnen hier heeft me gegrepen.”

Data in de volle breedte

In het begin hield ik me vooral bezig met het programmeren in SAS, maar al snel vond ik – mede door mijn ervaring bij de Douane – de breedte van het vakgebied interessanter dan de diepte. Gelukkig krijg je bij de Belastingdienst de vrijheid om je eigen loopbaan vorm te geven. Momenteel werk ik als functioneel beheerder; ik zorg ervoor dat de producten die D&A ontwikkelt, gereed staan en beschikbaar zijn voor de business – zo noemen we intern de andere afdelingen van de Belastingdienst. Bij de Douane kende ik alle details van de informatieketen; bij D&A (nog) niet. Daarom moet ik ook goed en zorgvuldig communiceren met iedereen in de keten. Als er ergens iets fout gaat, moet ik dat signaleren en achterhalen wat de oorzaak is.

Man kijk lachend in de camera

Divers takenpakket

In principe komen mijn huidige werkzaamheden neer op twee belangrijke taken. Allereerst monitor ik platformen waarmee we werken, zoals Teradata (datawarehouse), SAS Grid Manager en SAS Visual Analytics. Dit betekent dat ik continu moet controleren of alles goed blijft lopen. Als er ergens een platform te zwaar wordt belast, grijpen mijn collega’s en ik in zodat andere processen niet onnodig vertraging oplopen. Dit doen we in de ontwikkel-, acceptatie- en productie-omgeving op de drie platformen. Ik zit met mijn team in de eerste- en tweedelijns ondersteuning. Daarnaast zorg ik ervoor dat de juiste bestanden beschikbaar zijn. In eerste instantie worden deze handmatig overgeplaatst, als processen goed verlopen wordt dit vervolgens geautomatiseerd en worden er scheduling jobs ingericht. Want onze inspecteurs in het land moeten hun werk uiteraard op basis van de meest actuele data kunnen doen.

Blijven ontwikkelen

D&A ontwikkelt zich continu. Mijn collega’s zijn jong en gedreven en maken intelligente producten. Ik voel me er heel prettig tussen. Als ik eerlijk ben, denk ik dat ik er nog minimaal drie jaar over doe voordat ik alle ins en outs van mijn werk bij D&A begrijp. Maar dat heb ik er graag voor over. Ik vind het fantastisch om mezelf te blijven ontwikkelen.’