Paul Veringmeier en Rik Raymaekers

Coördinatoren Data & Analytics Toeslagen

Een portretfoto van Rik en Paul

"Sinds een paar jaar is er binnen Toeslagen een eigen afdeling Data & Analyse, ook wel DAT genoemd. In ons team werken momenteel 12 data analisten en scientists met diverse achtergronden, en we zoeken van elk nog zo’n 4 collega’s erbij. Waar onze analisten data beheren en analyseren op basis van bestaande modellen, bedenken onze scientists nieuwe toepassingen.

Realtime analyses

Enerzijds krijgen we vragen vanuit de Belastingdienstorganisatie, maar we gaan steeds meer toe naar een situatie waarin de data leidend wordt voor analysewerkzaamheden. Door data-exploratie kunnen we afwijkingen naar boven halen en die vervolgens onderzoeken. We gaan ook realtime de processen binnen Toeslagen monitoren, waardoor we zaken zeer snel kunnen signaleren en daarop reageren.

We werken met een data goudmijn én dienen het maatschappelijk belang.

Doelgroepgericht

Ook ontwikkelen we steeds vaker nieuwe dingen, bijvoorbeeld op marketinggebied. Om een voorbeeld te geven: zodra iemand inlogt op de portal mijn.toeslagen.nl komt zijn persoonlijke data realtime beschikbaar. Dat vertelt ons wie er inlogt, bijvoorbeeld een student van 18 of een vader van 40. Op basis daarvan kunnen we elke gebruiker een andere interface van de toeslagenportal geven. Iedereen behoudt toegang tot alle informatie, maar de student krijgt bijvoorbeeld de huurtoeslag bovenaan en de vader de kinderopvangtoeslag.

Klant centraal

Toeslagen is een relatief klein onderdeel binnen de Belastingdienst, maar we bedienen wel 7 miljoen klanten. Je kunt bij ons een model bedenken en ziet binnen een paar weken of het werkt. Net als banken en verzekeraars zetten ook wij de klant centraal. We willen het proces van belastingaangifte doen of een toeslag aanvragen zo makkelijk mogelijk maken voor de burger, en het in één keer goed doen."