Een portretfoto van Arjan Moraal

Dit is Arjan. Java-ontwikkelaar bij de Belastingdienst

Hij werkt aan een nieuw systeem voor de behandeling van de BPM-aangiftes.

Java als bouwsteen

Bij het importeren van een auto uit het buitenland komt vaak meer kijken dan men van tevoren verwacht. Een keuring bij de Dienst Wegverkeer (RDW), aangifte doen voor de belasting van personenauto’s en motorvoertuigen (BPM), en dan is het vaak ook nog even wachten voordat het kenteken in jouw bezit is en dat je  met je nieuwe bolide de weg op mag. Als het aan Java ontwikkelaar Arjan Moraal ligt, is dat lange wachten binnenkort niet meer nodig.

Op dit moment werkt Arjan aan een nieuw systeem voor de behandeling van de BPM-aangiftes. Een systeem dat in verbinding staat met veel andere systemen en processen, en geldt als spin in het web voor het BPM-proces. “De nieuwbouw is hard nodig, omdat de ontwikkelomgeving van het huidige systeem niet meer voldoende ondersteuning biedt. Bij de Belastingdienst loopt op dit moment een traject om soortgelijke systemen om te bouwen met Java. Een daarvan is het BPM-systeem, waar ongeveer 1,5 jaar voor is uitgetrokken. Een groot proces waar ik fulltime mee bezig ben."

Versnellen van processen

Volgens Arjan zit de uitdaging van het project met name in het feit dat het BPM-systeem een spilfunctie heeft. “Als men een auto importeert, zal deze eerst door de keuring bij het RDW moeten. Het RDW voorziet ons vervolgens van deze keuringsgegevens. Maar ook wanneer er betaald moet worden, gaat er een seintje naar het betalingssysteem. Een proces dat volledig geautomatiseerd is, maar de doorlooptijden kunnen korter.”

Arjan legt uit hoe het een stuk efficiënter kan. “Nu is het nog zo dat het een aantal dagen duurt voordat een kenteken wordt uitgegeven. Eerst moet de aangifte verwerkt worden, vervolgens is het wachten tot er betaald is en pas dán kunnen we aan de RDW doorgeven dat het kenteken mag worden aangeleverd. Dat willen we versnellen. We gaan het nieuwe systeem zo aanpassen, dat we aangiftes á la minute kunnen verwerken. Dus niet meer gegevens opsparen en pas ’s nachts doorsturen naar een ander systeem, maar zorgen voor een constante stroom die nergens stopt. Zo ontstaat er veel minder tijdsverlies en kan men eerder het kenteken krijgen.”

Makkelijker voor collega’s én burgers

Het is belangrijk om goed samen te werken met de eindgebruikers om uiteindelijk goedwerkende applicaties te maken. Voor het BPM-systeem zijn dat de aangiftebehandelaars van de Belastingdienst. “Eens in de zoveel tijd demonstreren we hoe het product eruitziet en krijgen we feedback. Ook helpen ze met het testen gedurende het traject. Technisch kan alles misschien wel kloppen, maar het moet voor de behandelaars ook goed ingericht zijn zodat zij er mee kunnen werken.

Ik ben me er uiteraard van bewust dat naast mijn collega’s, ook burgers afhankelijk zijn van mijn werk. Je werkt aan iets waar veel mensen afhankelijk van zijn. Dat heb ik altijd in mijn achterhoofd. Op het moment dat zoiets in productie wordt genomen, en je weet dat het aangifteproces versneld en versimpeld is, krijg je wel een gevoel van trots. Dat er weer een stukje van de Belastingdienst eenvoudiger is gemaakt voor burgers. Dat is iets waar we voortdurend mee bezig zijn.”