'Werken bij de Belastingdienst betekent jezelf constant kunnen verbeteren.'

Desiree, Deurwaarder

24 mrt 2021

Een leven bij de Belastingdienst

“Als zoveel schoolverlaters wist ik helemaal niet wat ik wilde worden toen ik klaar was, totdat de directeur van m’n oude school mij tipte over een vacature bij de Douane. Een sollicitatie later zat ik bij de Douane in Kerkrade op de administratie. Ik had het prima naar m’n zin in m’n werk, vervulde diverse functies op verschillende plekken, de jaren vlogen voorbij en voor ik het wist werkte ik al 25 jaar bij de Douane. Misschien dat het toeval is, maar precies op dat moment werd ik gevraagd om bij de Belastingdienst te solliciteren, bij team Invordering Buitenland. De teamleider wilde me er graag bij hebben, en vooral dat persoonlijke motief trok me over de streep.

De deurwaarderij, een wereld op zich

Voor die functie bij Invordering Buitenland moest ik wel een intensieve cursus van 9 maanden volgen. Drie keer in de week ging ik vanuit Limburg naar Utrecht. Er zaten veel juridische modules in de cursus, met name gericht op Wet- en Regelgeving. Echt een zware tijd, zeker met vier opgroeiende kinderen thuis. Maar je wordt bij de Belastingdienst zo professioneel gefaciliteerd dat je het kunt combineren met je werk en je thuissituatie. Hoe dan ook, bij elke module moest ik ook stagelopen, dus op een dag ging ik ook een keer met een deurwaarder mee. Nou, daar ging echt een wereld voor me open. Een beetje dat gevoel van die reclame: ‘op een dag weet je het, je wordt deurwaarder bij de Belastingdienst’. Ja, deze baan leek mij echt op het lijf geschreven. Interactie met mensen. Elke keer een andere rol aannemen omdat de ene klant een andere benadering vraagt dan de andere. Het toeval wilde dat toen ik net klaar was met de cursus, er een vacature vrijkwam voor deurwaarder. Ik heb direct gesolliciteerd op die functie en ben aangenomen. De rest is geschiedenis: ik houd inmiddels kantoor in Venlo en mijn rayon is Weert en omstreken.

“Werken bij de Belastingdienst betekent jezelf constant kunnen verbeteren.“

Een dag uit het leven van een deurwaarder

Deurwaarder vind ik de mooiste baan van de wereld, het is een vrij leven. Als je serieus werkt, krijg je de ruimte, dat vind ik belangrijk. Ik werk hard en graag, zolang ik me maar vrij voel. De dagindeling plan je zelf. Je kan een exploot betekenen van 07.00  uur tot 20.00 uur. Bij speciale acties werk je ook wel eens ‘s avonds laat of heel vroeg in de ochtend. Variatie genoeg en een dag thuis werken gebeurt ook regelmatig; dan ben je druk met het afhandelen van verschillende administratieve taken of de voorbereiding van verkopen. Dat wisselt elke keer, maar dat vind ik juist leuk. Als ik op pad ga en ik tref niemand thuis aan, vind ik het gewoon jammer en saai. Maar ik ben van nature een positief mens, dan zing ik lekker in m’n eentje in de auto en maak ik het voor mezelf gezellig. Acties samen met de Politie en de Douane vind ik ook altijd leuk om te doen, net als op pad gaan met de FIOD. Ik kom bij particulieren aan de deur, maar ook bij allerlei soorten bedrijven.

Als er bij een bedrijf waar beslag op gelegd is roerende zaken verkocht moeten worden, komt daar veel bij kijken. Dat zijn echt grote projecten waar veel van afhangt, die organiseer ik graag. Zo moet je bijvoorbeeld de inventaris van het bedrijf doornemen, een inschatting maken van de opbrengst. Alle producten van stickers voorzien, fotograferen én een veiling organiseren. Er komt meer kijken bij zo’n verkoop kijken dan je denkt, denk alleen al aan zaken als een houdbaarheidsdatum als het om bederfelijke producten gaat – dan heb je niet heel veel tijd voor een veiling. Hoe dan ook, ik vind veilingen leuk om te doen. Nou ja, leuk is het woord misschien niet gezien de omstandigheden. Maar voor de Belastingdienst én de betrokken partij is het wel het beste als er zoveel mogelijk opbrengst uit de verkoop komt. Daar zet ik me dan echt voor in.

Volop kansen om te groeien

Ik kan me hier gelukkig goed ontwikkelen, want ik ben wel leergierig. Terwijl ik bezig was met mijn opleiding tot deurwaarder (die duurt 1,5 jaar) heb ik óók mijn MBO-4 juridisch medewerker gehaald. Dat diploma was verplicht als je deurwaarder wilde worden. Nu heb ik een diploma op zak waar ik ook buiten de Belastingdienst mee aan de slag kan als ik dat zou willen. Overigens doe ik die cursussen en opleidingen niet om op een hogere functie in de organisatie te kunnen solliciteren, ik zou namelijk geen andere baan willen - op kantoor zitten is niets voor mij.
Oh ja, wat ik nog wil benadrukken: ik denk dat vrouwen bij uitstek geschikt zijn voor de functie van deurwaarder, dus laat ze maar komen. Je kunt groeien, hebt leuke collega’s en een goede werk-privé balans. Ik heb ook voldoende tijd voor m’n gezin en m’n regelmatige bezoek aan de sportschool. Ik werk al 32 jaar bij de Belastingdienst, maar ik hoop hier nog heel wat jaren te kunnen blijven werken.”