Dit is Emily. Junior projectleider bij de Belastingdienst.

Zij begeleidt de ontwikkeling van tools die de Belastingdienst helpen meer informatiegestuurd te werken.

‘De Belastingdienst stond als werkgever nooit bovenaan mijn lijstje, maar tijdens mijn master Management of Innovation ontdekte ik meer over de datagedreven innovatie daar. Dat én het bijdragen aan een hoger, maatschappelijk doel waren voor mij de ingrediënten die ik zocht in een baan. Ik solliciteerde direct na mijn afstuderen en ben in december 2017 gestart als projectleider binnen Data & Analyse.

Waardevolle producten

Als projectleider begeleid ik de ontwikkeling van producten die ervoor zorgen dat we binnen de Belastingdienst sneller en efficiënter kunnen werken. Een voorbeeld: de onlangs ontwikkelde referentietool. Taxateurs moeten de waarde van een huis onderbouwen met verschillende argumenten. Een daarvan is het toevoegen van referentieobjecten. Voor de taxateurs van team Waardeonderzoek van de Belastingdienst hebben we daarom een referentietool ontwikkeld die dat proces makkelijker maakt. Voorheen kostte het zoeken van referenties veel tijd; als de tool eenmaal is geïmplementeerd, rollen die er met één druk op de knop uit.

“Met onze datagestuurde producten willen we ervoor zorgen dat werken makkelijker en efficiënter kan“
Emily met collega's
De activiteitencommissie
Teamuitje met de kano varen
Teamuitje kanoën
Picknick met het team
Zomerse D&A picknick

Vijf fasen van innovatie

Een product gaat bij ons altijd door een innovatiefunnel van vijf fasen: verkenning, lab, pilot, preproductie en productie. In mijn juniorrol ben ik voorlopig alleen nog betrokken bij de pilotfase. Hierbij word ik gecoacht door een senior projectleider. De referentietool hebben we bijvoorbeeld net laten testen door taxateurs. De kwaliteit van de tool is hierbij belangrijk, maar ook de gebruiksvriendelijkheid. Als er problemen zijn, vertaal ik die naar concrete opdrachten voor mijn teamleden: business-analisten, data scientists en analytical programmers. Zo perfectioneren we uiteindelijk onze producten.

Complexe materie

Als ik de pilotfase helemaal in de vingers heb, krijg ik steeds meer verantwoordelijkheden en misschien ook de preproductie- en productiefase erbij. Uiteindelijk neem ik dan de hele funnel over en begeleid ik producten van kop tot staart. De materie waarmee ik werk is complex en daarom duurde het wel even voordat ik alles doorhad. Maar qua kennis kan het ook heel snel gaan hier. Toen ik net bij de Belastingdienst kwam werken, mocht ik direct meedoen aan een 5-dagen-challenge waarin we een concept voor een planningstool hebben gemaakt. Dat product hebben we in twee weken ook daadwerkelijk neergezet. En dat met een team dat ik in eerste instantie niet eens kende.

  • Dame kijkt in camera - emily baartmans

Goede werksfeer

Mijn collega’s zijn enthousiast. Ze vinden hun werk écht leuk en doen bovendien altijd meer dan wat er van ze gevraagd wordt. Er is hier geen sprake van een ellenbogencultuur; we vinden het vooral belangrijk om elkaar te helpen. Naast de goede sfeer vind ik de vrijheid hier prettig. Wil je een dagje thuis werken? Geen probleem. Ook het indelen van je 36-urige werkweek is aan jou. Je kunt 4 keer 9 uur werken, maar ook 5 dagen 8 uur en zo extra vakantie-uren opbouwen. Mijn leidinggevende is erg betrokken bij mijn ontwikkeling en peilt geregeld of ik behoefte heb aan scholing. Onlangs ben ik bijvoorbeeld begonnen aan een opleiding tot scrummaster. Ik ben bijna klaar en hoef alleen nog mijn examen te halen. Ik kijk ernaar uit om die nieuwe kennis in de praktijk te brengen.’