‘Het bestrijden van constructies waarmee belasting wordt ontweken draagt bij aan het vertrouwen in de samenleving.’

Harald, Voorzitter Coördinatiegroep Constructiebestrijding

24 mrt 2021

‘Twintig jaar geleden studeerde ik af als fiscaal jurist. Door stages bij zowel een belastingadvieskantoor als de Belastingdienst wist ik dat ik meer een type voor de overheid ben. Werken voor de maatschappelijke zaak geeft me gewoon meer voldoening. Ik ben gestart bij Grote Ondernemingen, waar ik te maken kreeg met grote bedrijven, veel geld en forse belangen. Daarna kwam ik terecht bij het APA/ATR-team, het team dat zich bezighoudt met Advance Pricing Agreements en Advance Tax Rulings.

Pers & politiek

Bij het APA/ATR-team heb ik voor de eerste keer de politieke kant van ons werk ervaren, en de gevolgen van mijn werk in de pers gezien. Eerst met mijn voeten in de klei als specialist; ik behandelde APA/ATR-verzoeken en controleerde aangiften vennootschapsbelasting. Daarna werd ik, in een coördinerende rol, vaktechnisch verantwoordelijk voor de vennootschapsbelasting. Ik heb aan tafel gezeten met adviseurs en fiscalisten van multinationals en de Tweede Kamer van binnen gezien. Veel geprocedeerd ook, tot de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie aan toe. Erg interessant om samen te werken met zoveel verschillende partijen en je werk tegen een achtergrond van politieke en media-aandacht uit te voeren.

Constructiebestrijding met menselijke maat

In 2019 werd ik voorzitter van de Coördinatiegroep Constructiebestrijding (CCB). De CCB organiseert de bestrijding van constructies waarmee het betalen van belasting ontweken wordt. Denk aan de eigenaar van een Nederlands bedrijf die zegt in een fiscaal aantrekkelijk land te wonen, terwijl zijn vrouw en kinderen in Nederland zijn. Klopt dat wel of zit er meer achter? Of de vennootschap die geld leent aan een stichting: een zakelijke transactie of een poging, zonder heffing van schenkbelasting, vermogen te verschuiven naar de kinderen van de aandeelhouder die gerechtigd zijn tot de voordelen uit de stichting? Bij de CCB richten we ons op constructies – zelf bedacht of geadviseerd – die ervoor zorgen dat mensen geen of zo min mogelijk belasting hoeven te betalen. Het is altijd belangrijk om daarbij de menselijke maat te behouden en mensen te behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden en uiteraard te handelen binnen de wet- en regelgeving.

Meer vakmensen voor de toekomst

Dit werk vraagt om kennis en ervaring, maar ook om doorzettingsvermogen en creativiteit. Je moet voortdurend op zoek zijn naar fiscale constructies. Door bijvoorbeeld de Quote, andere tijdschriften en kranten in de gaten te houden, gegevens met elkaar te vergelijken, literatuuronderzoek te doen en klikbrieven, leaks en signalen van alerte inspecteurs in behandeling te nemen. Het kennisniveau van ons team en de kwaliteit van ons werk is zeer hoog. Als ik denk aan de toekomst van de Belastingdienst en ons vak zie ik nóg meer vakmensen bij elkaar. Hoogopgeleide specialisten die hun vak verstaan en dat ook laten zien aan de buitenwereld. Dat in combinatie met een beter gebruik van beschikbare data kan ervoor zorgen dat constructiebestrijding over een tijdje niet meer nodig is. Een utopie natuurlijk, maar wel een mooi streven. En om mijn verhaal rond te maken: als voorzitter bij de CCB leg ik ongewenste belastingconstructies bloot en lever ik zo een bijdrage aan een rechtvaardigere maatschappij.’


< Terug naar alle verhalen