Dit is Patricia. Junior Java-ontwikkelaar bij de Belastingdienst.

‘Als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik nu in de ICT zou werken, had ik je niet geloofd. Ik heb in 2015 namelijk mijn pabo-diploma behaald, maar wist al vrij snel dat ik later niet in het onderwijs wilde werken. Wat ik dan wél wilde, wist ik nog niet. Ik praatte erover met een bekende in de sportschool en probeerde op te sommen waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen: wiskunde, puzzelen, dingen uitpluizen. ‘Is de ICT niets voor jou?’, vroeg hij me vervolgens enthousiast. Ik was verbaasd, maar besloot direct mijn mogelijkheden te onderzoeken en ontdekte al snel het traineeship bij de Belastingdienst.

Gek op programmeren

In eerste instantie koos ik voor een traineeship waarmee ik business analist zou worden, maar toen ik kennismaakte met programmeren was ik direct verkocht. Dat ik dat kon zonder enige voorkennis! Gelukkig kon ik nog switchen naar het programma voor developers. Mijn traineeship startte met een korte training op het gebied van de basisbeginselen. Wat verstaan we bijvoorbeeld onder een string? En wat is dan een char of boolean? Ik heb niet bewust voor Java gekozen, maar achteraf is het een hele verstandige keuze geweest. Het is een hele steady programmeertaal; als je Java doorhebt, pak je andere talen ook sneller op. Daarnaast ben ik blij dat ik voor Java gekozen heb omdat er op de arbeidsmarkt onwijs veel behoefte is aan Java-ontwikkelaars.

Leren programmeren zonder voorkennis is pittig, maar bij mij viel binnen no-time het kwartje.

Veel leren in korte tijd

Na die eerste training heb ik diverse andere cursussen en trainingen gevolgd. Ik heb mijn mogelijkheden binnen Java onderzocht, maar heb bijvoorbeeld ook geleerd over SQL en Scrum. Toen ik klaar was met mijn traineeship ben ik niet alleen bij de Belastingdienst aan de slag gegaan, maar heb ik ook de kans gekregen om drie dagen in de week bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag te werken. Daar heb ik voornamelijk gewerkt aan Hansken, een forensische zoekmachine die wordt gebruikt door onder meer de politie. Bij het NFI heb ik veel frontend- in plaats van backendwerk gedaan en daardoor veel nieuwe dingen geleerd. En het is natuurlijk leuk om aan een applicatie te werken die regelmatig in het nieuws komt en steeds bekender wordt.

Bouwen voor de FIOD

Inmiddels werk ik voornamelijk voor de FIOD, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst van de Belastingdienst, en de afdeling Toezicht. Voor de FIOD heb ik bijvoorbeeld nieuwe functies gebouwd in hun administratieve applicatie, het Proces Systeem Fraudesignalen (PSF). Hierbij ben ik veel in gesprek gegaan met gebruikers om te ontdekken waaraan zij behoefte hadden. Ik zit dus echt niet alleen achter mijn computer als ontwikkelaar. Voor Toezicht zorgen we vooral voor het onderhoud en beheer van 8 à 10 verschillende applicaties. Een andere tak van sport, maar niet minder interessant.

Meer vrouwen in de ICT

Ik zit in een leuk team van 5 developers, 4 testers en een product owner. Ik ben een van de weinige vrouwen, maar gelukkig komen er steeds meer bij. De reden waarom niet zoveel vrouwen voor de ICT kiezen, is volgens mij tweeledig. Enerzijds hebben ze een vertekend beeld – een stoffige mannenwereld – en anderzijds is de ICT voor hen compleet onbekend. Dat was ook mijn valkuil. Als ik na de havo had geweten wat ik nu weet, dat de ICT een uitdagend werkveld is waarin ik met mijn skills alle kanten op kan, had ik nooit voor de pabo gekozen.’