Dit is Rhodé. Medior java ontwikkelaar bij de Belastingdienst.

portretfoto Rhode Zwijnenburg

‘Ik heb psychologie gestudeerd in Utrecht, maar besloot na een aantal jaar in de geestelijke gezondheidszorg dat ik iets anders wilde. Op de middelbare school had ik vooral affiniteit met exacte vakken zoals natuurkunde en wiskunde en daarom heb ik me laten omscholen tot ICT’er. Dit traject sloot ik af met een traineeship bij de Belastingdienst waarbij de focus lag op Java; een interessante en robuuste programmeertaal die ook nog eens veel wordt gebruikt.

Puzzelen met Java

Als Java-ontwikkelaar heb ik een heel divers takenpakket. Ik voer bijvoorbeeld fiscale wijzigingen door, fix geregeld bugs en zorg er nu mede voor dat de migratie naar een nieuwe Java-versie vlekkeloos verloopt. Zo’n migratie heeft veel voeten in de aarde, want meerdere teams moeten tegelijkertijd over naar een hogere versie. Dat is soms even puzzelen, maar gelukkig zijn alle teams bereid elkaar te helpen. Mensen nemen hier echt de tijd voor je en vinden het leuk om hun kennis te delen.

Ik heb psychologie gestudeerd, maar heb me laten omscholen tot ICT’er

Flexibele werkweek

Ik werk 40 uur per week, maar ik spaar wekelijks 4 uur op omdat je bij de overheid altijd een 36-uurscontract hebt. Door die extra uren kan ik elk jaar een lange reis maken en dit jaar ga ik naar Mexico. Omdat ik zo van reizen houd, komen die extra uren natuurlijk goed uit. Ik werk op het Belastingdienstkantoor in Apeldoorn, maar op woensdag werk ik vaak thuis. Via werkplaatsvirtualisatie kun je vanuit je eigen huis inloggen op je virtuele desktop. Als je wilt, kun je ook op een willekeurige andere locatie van de Belastingdienst aan de slag. Ik woon zelf in Nieuwegein en werk geregeld in de Knoop in Utrecht. Werken op kantoor vind ik nog altijd het prettigst; ik kan me er beter concentreren dan thuis.

Nieuwe kennis opdoen

Bij de Belastingdienst doen we veel aan kennisdeling. Binnen de Java-vakpool bespreken we bijvoorbeeld geregeld de nieuwste ontwikkelingen. Maar ook op individueel niveau kun je je kennis blijven verbreden. Zelf heb ik me bijvoorbeeld intensief verdiept in blockchain. Deze kennis en ervaringen heb ik gedeeld op J-Fall, de grootste Java-conferentie van Nederland. Het was echt fantastisch om zelf te spreken en tegelijkertijd te leren van andere organisatie. Vakevents in het buitenland bezoeken behoort ook tot de mogelijkheden. Zo heb ik onder meer het Java-congres Devoxx bezocht in België; de Deep Dives van die conferentie zijn echt een aanrader

Werken in een complexe omgeving

De Belastingdienst is een grote organisatie waar je veel verschillende afnemers en gebruikers vindt. En dat maakt het een interessante en complexe omgeving om in te werken. Als ontwikkelaar werk je niet altijd met de allernieuwste tools. Gloednieuwe software heeft vaak last van kinderziektes en die kun je niet in aanraking laten komen met de fiscale gegevens van miljoenen Nederlanders. We moeten risicomijdend werken en daar leent doorontwikkelde soft- en hardware zich veel beter voor.

Ik ben er trots op dat ik met mijn psychologieachtergrond zo ver ben gekomen. En ik ben blij dat de Belastingdienst vertrouwen in me had en nog altijd heeft. Voorlopig wil ik verder groeien in mijn rol als ontwikkelaar. In de toekomst lijkt doorgroeien tot architect me heel interessant, maar er zijn zoveel interessante mogelijkheden in de ICT-branche dat ik daar nog niet over uit ben. Van mijn keuze voor de ICT heb ik in elk geval geen moment spijt gehad.’