Amrish Kandhai is junior fiscalist bij de Belastingdienst

Dit is Amrish. Junior Fiscalist bij de Belastingdienst.

Hij maakt een procesbeschrijving om meer uniformiteit te creëren in ons beleid.

Tijdens mijn studie Fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit ontwikkelde ik al een interesse voor wetgeving, beleid en bestuur. Daar is de Belastingdienst natuurlijk bij uitstek de plek voor. Bovendien kende ik iemand die er al werkte. Hij vertelde me over de persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden en de grote verantwoordelijkheid die je er vanaf het begin al krijgt als jonge fiscalist. Toen was voor mij de keuze snel gemaakt; ik besloot te solliciteren en ben in september 2016 aangenomen.

Uitgebreid opleidingstraject

Bij de Belastingdienst word je in twee jaar tijd opgeleid tot allround fiscalist. In de eerste drie maanden heb ik me vooral beziggehouden met de aanslagregeling en had ik ook veel (informeel) contact met belastingplichtigen. Zo leer je de Belastingdienst goed kennen qua organisatie en systemen. Daarna mocht ik een team binnen het onderdeel Particulieren kiezen om er stage te lopen. Dat was heel leuk geregeld: op een interne banenmarkt stonden allerlei verschillende teams waar je uitgebreid mee kon kennismaken.

Fiscaal-inhoudelijk werk

Mijn keuze viel op team Internationale Fiscale Behandeling (IFB). Medewerkers van een ambassade of een volkenrechtelijke organisatie in Nederland hebben recht op fiscale privileges. Denk hierbij aan een vrijgesteld inkomen voor medewerkers van het Joegoslaviëtribunaal of belastingvoordeel voor Europol als het gaat om bedrijfsauto’s. Dit zijn allemaal zaken waar team IFB zich mee bezighoudt. Het leuke aan dit specialistische team is dat het werk fiscaal complex kan zijn. Ook mag ik met drie andere jonge fiscalisten een procesbeschrijving maken om meer uniformiteit te creëren in ons beleid.

“Je wordt hier in het diepe gegooid, maar zult niet verdrinken”

Ontwikkelingsmogelijkheden

Ik hecht veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling. Voordat ik begon aan mijn eerste stage moest ik een ontwikkelingsplan maken. Ik gaf aan dat ik aan mijn oordeelsvorming en overtuigingskracht wilde werken en bovendien de kans wilde krijgen om te procederen. Aan dat laatste punt kon ik direct beginnen door een verweerschrift te schrijven. Ik heb zelfs in de rechtbank mogen pleiten én de zaak gewonnen. Dat moment zal ik nooit vergeten.

Juristen met lef

De komende maanden heb ik nog veel te doen bij IFB. Wat er daarna op de planning staat, weet ik nog niet. Misschien kies ik weer voor een stage binnen het segment Particulieren, of ga ik me ontwikkelen in het toezicht op (middel)grote ondernemingen binnen MKB of Grote Ondernemingen. Ik weet in elk geval zeker dat ik de ruimte krijg om te doen wat ik leuk vind. Dat komt ook doordat ik zelf het initiatief neem. Dat is nog wel iets wat ik wil meegeven aan toekomstige jonge juristen bij de Belastingdienst: heb lef, durf te zeggen wat je wilt. Nee heb je, ja kun je krijgen!