Peter Paul Aalbers

Plaatsvervangend directeur mkb

Een portretfoto van Peter Paul Aalbers

“Inderdaad, het is waarschijnlijk niet een van de meest voor de hand liggende redenen om te solliciteren bij de Belastingdienst. Maar wát ben ik blij dat het zo gelopen is.” Aan het woord is Peter-Paul Aalbers, plaatsvervangend directeur van het Midden- en kleinbedrijf van het kantoor in Rotterdam.

“Begin jaren negentig liep ik stage bij een van de kantoren van de zogeheten big four en bij goed functioneren kreeg je dan na je studie ook altijd een mooie baan aangeboden – net als nu weer trouwens. En omdat ik toen best wel oog had voor ‘jasje, dasje, leasebak en buitenkant’ had ik ook wel oren naar zo’n baan. Natuurlijk wilde ik tijdens de onderhandelingen zo sterk mogelijk voor de dag komen en daarom had ik bedacht dat het geen kwaad zou kunnen als ook nog een andere organisatie in mij zou zijn geïnteresseerd en mij graag in dienst zou willen nemen. Voldoende reden voor mij om te solliciteren bij de Belastingdienst….

Maar zo raar kan het dus lopen. Want naarmate ik verder kwam in die sollicitatieprocedure, werd ik steeds meer gegrepen door de inhoudelijkheid van de werkzaamheden bij de Belastingdienst. Door de enorme hoeveelheid kansen en mogelijkheden. Echt een waar walhalla voor een accountant. En de buitenkant van de big four verloor steeds meer van zijn glans… Met als opzienbarend gevolg – en niet in de laatste plaats voor mezelf – dat ik in augustus ’90 instroomde bij de Belastingdienst. Bij Ondernemingen Rotterdam II, als wat toen heette adjunct-accountant. En nu – 26 jaar, veel functies en een heel mooie loopbaan verder – ben ik plaatsvervangend directeur van het Midden- en kleinbedrijf van het kantoor in Rotterdam. Opnieuw een geweldige baan!

Van “Wat moeten we daar nou mee?” tot gouden duo

“Maar ik herinner me augustus ’90 nog goed. En het was ook echt wel even wennen voor sommige oudgedienden. Zo’n jonge, net afgestudeerde accountant met vrijwel uitsluitend een berg theoretische kennis. Wat moesten ze daar nou mee? Gelukkig bleek ik later – samen met mijn collega die beschikte over verschrikkelijk veel én noodzakelijke praktijkervaring – een gouden duo te zijn. En heb ik door de mogelijkheden die de Belastingdienst bood, ook zelf heel veel praktijkervaring kunnen opdoen. Wát ik in die periode allemaal heb geleerd, gezien en heb meegemaakt: het komt me ook nu nog steeds zeer goed van pas. Want weet je? Het Midden- en kleinbedrijf is zo divers. Zo ontzettend dynamisch. Er zijn zo veel verschillende posten. En de doorlooptijd van de controles is  gewoon overzichtelijk  De hele entiteit ligt aan je voeten!

Het échte controleren gebeurt in het Midden- en kleinbedrijf….

Wist je dat het Midden- en kleinbedrijf maar liefst 1.800.000 bedrijven telt? Waarvan er 400.000 tot het middenbedrijf behoren en de overige 1.400.000 tot het kleinbedrijf? Een groot deel van de vakspecialisten, de best opgeleide mensen, houden zich bezig met dat middenbedrijf.
Laatst hoorde ik dat accountants een voorkeur zouden hebben voor de controles van grote ondernemingen. Onvoorstelbaar. Echt hoor, die doen zich tekort, want het échte controleren, het échte werk vindt plaats in het Midden- en kleinbedrijf!”

Heb jij een accountancy achtergrond en wil je carriere maken bij de belastingdienst? Bekijk hier je mogelijkheden.