Werkomgeving

Wie veel van haar medewerkers vraagt, moet ook veel bieden. Daarom is jouw werkomgeving voor ons belangrijk en willen we dat het méér is dan de plek waar je werkt. We willen dat je jezelf er prettig voelt. En voor de een is dat door andere dingen, dan voor de ander. En ook daar willen we rekening mee houden. Maar eerst meer informatie over de organisatie waarin je terechtkomt.

Onze organisatie

De Belastingdienst is belangrijk voor Nederland. De organisatie speelt een niet weg te denken rol in het (economisch) verkeer van burgers en bedrijven. We behandelen dagelijks talloze aangiften, betalen maandelijks vele miljoenen aan toeslagen uit en de Douane is iedere dag weer verantwoordelijk voor een vlotte in-, door- en uitstroom van duizenden tonnen goederen en grondstoffen. En ook de FIOD, de BelastingTelefoon en de Centrale Administratie (B/CA) behoren tot onze organisatie. Voor wat betreft de informatievoorziening kent de Belastingdienst het Centrum voor Infrastructuur en Exploitatie (B/CIE) en het Centrum voor Applicatieontwikkeling en onderhoud (B/CAO).
De Belastingdienst is een organisatie die 24 uur per dag en 7 dagen per week in bedrijf is. Een organisatie waar ruim 30.000 medewerkers, in kantoren verspreid over het hele land, belastingen heffen, innen en controleren, zorgen voor het uitbetalen van toeslagen, douanetaken verrichten en fraude opsporen. En dat allemaal tegen de achtergrond van regelmatig veranderende wetgeving waardoor werkprocessen snel moeten kunnen worden aangepast.

Jouw werkomgeving

Nederland is dé toegangspoort tot Europa. Met onder andere Rotterdam als een van de grootste havens ter wereld, Schiphol als grote en internationale luchthaven, ons uitgebreide wegennetwerk en de Betuwelijn richting Ruhrgebied. Jaarlijks verwerkt de Douane 25% van de totale invoer van de Europese unie. Om al die in-, door- en uitvoer van goederen in goede banen te leiden, werken enkele duizenden douanemedewerkers dagelijks de klok rond. Het is hun taak om zaken als verdovende middelen, wapens, besmette en bedreigde dieren en nagemaakte goederen uit de gigantische goederenstroom te vissen. Dat gebeurt verspreid over het land, al gebeurt het meeste natuurlijk in de grote havens en op Schiphol. Het douaneproces is zoveel mogelijk geautomatiseerd, maar een belangrijk deel blijft mensenwerk. Er is dan ook een grote verscheidenheid aan functies, op strategisch en uitvoerend niveau, die allemaal onmisbare schakels zijn voor een snel en soepel lopende bv Nederland. En wordt samengewerkt met het bedrijfsleven én met andere overheidsorganisaties. Jouw werkomgeving wordt dan ook in belangrijke mate bepaald door de rol die je hebt als medewerker van de Douane en is dus ook net zo divers.