Simone

Financieel rechercheur

Rug van Fiod medewerker

Simone, begin dertig, dacht aanvankelijk aan een loopbaan bij de politie. Totdat ze hoorde over de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Inmiddels is ze (financieel) rechercheur en heeft ze nog geen dag spijt gehad van die keuze.

"Bij de FIOD zijn enorm veel verschillende zaken en ik heb het gevoel dat je hier verder kunt specialiseren en doorgroeien. Je leert ook snel hier. Mijn eerste zaak, als ik daar nu op terugkijk vind ik het een makkie. Maar toen ik er mee bezig was dacht ik: 'Hoe houd ik alles op de rit?'

Criminologie

Ik ben wat later gaan studeren want ik wilde eerst werken, de praktijk in. Na mijn studie Criminologie kwam ik via via terecht bij een vernieuwingsproject van de FIOD: we moesten als buitenstaanders bedenken wat interessant zou zijn voor de FIOD om te onderzoeken. 3D-printen bijvoorbeeld. Hierdoor kreeg ik meer inzicht in de organisatie en kon ik makkelijker solliciteren toen deze functie vrij kwam.

Witwassen

Ik onderzoek hoe illegaal vermogen legaal wordt gemaakt. Daar zijn veel methodes voor. Vastgoed aankopen en met winst of soms juist verlies verkopen, kunstaankopen doen, een lening verstrekken…

Je moet altijd inventiever zijn dan je opponent.

Eigenlijk worden alle transacties die je met geld of goederen kunt doen weleens misbruikt. En als de ene truc niet meer werkt, bedenken ze wel een andere. Wat dat betreft zijn we net een team van dopingcontroleurs bij de Tour de France: de overtreders worden steeds inventiever dus moeten wij dat ook zijn. Wij hebben natuurlijk wel het voordeel dat we met andere rechercheteams kunnen overleggen.

Van de straat

Dit werk heeft zeker spannende kanten, maar dat moet je niet romantiseren. Het meeste werk doen we gewoon aan ons bureau, achter de computer. De zaken die ik krijg staan al vast; ik hoef ze niet te ontdekken, ik moet ze oplossen. Er zijn natuurlijk wel huiszoekingen en verhoren buiten de deur. Soms moet iemand van ons ook naar het buitenland, criminaliteit stopt nu eenmaal niet bij de grens. Onderzoeken duren ook vaak lang. Je moet er dus zin in hebben om je ergens in vast te bijten en niet op te geven, hoe complex de zaak ook is."